Asekauppa

Sivari&Totaali 4-2010 (PDF)

Kotimaa s.3-4:
- Presidentti armahti totaalikieltäytyjänä vangitun
- Satakunta­lai­selle totaalille kova tuomio
- Suomalainen militarismi vastatuulessa

Ulkomaat s.5-6:
- Venezuelan hallitus perääntyi rekisteröitymislaissa
- Asevelvollisuus lakkasi Serbiassa
- Aseistakieltäytyjä Jose Luis Peña pidätetty sotilaskarkurina Kolumbiassa.
- Asevelvollisuuden lakkauttaminen hyväksytty Saksassa

Totaalikieltäytyminen s.7-9:
- Työtarjous vei kirjailijan totaaliin

Kauppa, joka ei kannata

Patria ilmoitti tammikuussa solmineensa sopimuksen aseistettujen panssariajoneuvojen toimittamisesta Arabiemiraatteihin. Patrian panssarimalli on ollut käytössä Afganistanin sodassa, Jemenin sisällissodassa ja Tsadin diktatuurissa. Suomen hallitus myönsi asevientiluvan mainittua panssarikauppaa varten. Kyseessä oli rutiinipäätös.

Korruptio ja asekauppa

Globaali asekauppa on miljardibisnes, jonka voitot lasketaan rahassa ja tappiot ihmishengissä. Se lienee kaikkein tuhoisin kaupan ala, ja se kattaa noin 40 prosenttia kaikesta maailmankaupan korruptiosta.

Asekaupalla on valtavasti vaikutusvaltaa. Syvälle poliittiseen päätöksentekoon ulottuvilla lonkeroillaan se pönkittää aseiden käytön suosiota diplomatian kustannuksella ja varmistaa, että käytämme vuosittain miljardeja aseisiin joita emme yleensä edes tarvitse. Asekauppa tekee konflikteista päättymättömiä ja vaarallisempia. Se voi jopa olla konfliktien ja repression aiheuttaja.

Maailman sotilasmenot olivat vuonna 2014 noin 1,77 tuhatta miljardia Yhdysvaltain dollaria, eli yli 250 dollaria jokaista maapallon asukasta kohden. Vaikka sotilasmenot menot laskivatkin 0,4 prosenttia aiemmasta vuodesta, ne kattoivat silti 2,3 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.

Antimilitaristinen kahvila: Suomi ja asekauppa

Maa, 14 Huh 2014 17:00 - 20:00 +0300

Antimilitaristinen kahvila 14.04.2014

Kuinka Suomi ja suomalaiset yritykset osallistuvat asevarusteluun?

Yhdistele sisältöä