Valko-Venäjä: aseistakieltäytyjälle syyte palveluksesta kieltäytymisestä

Gomelin kaupungista kotoisin oleva 23-vuotias aseistakieltäytyjä Dzmitri Smyk on saanut syytteen siitä, ettei ole liittynyt armeijaan. Hänen puolestaan voi lähettää vastalauseviestin presidentti Aleksandr Lukashenkolle WRI:n sivustolta.

Jehovan todistajiin kuuluva Smyk sai virallisen syytteen pakollisen sotilaspalvelun välttelystä 8. lokakuuta. Paikallisten lakien mukaan siitä voidaan rangaista sakolla tai maksimissaan viiden vuoden vankeusrangaistuksella, jos tekijä on saanut ensin hallinnollisen rangaistuksen.

Smyk kertoi Radio Free Europelle, ettei hänen uskonnollinen vakaumuksensa salli armeijassa palvelemista lisäten, että olisi valmis mihin tahansa muuhun palvelukseen vaihtoehtona.

"Jos ryhtyisin sotilaaksi, rikkoisin kaikkivaltiaalle antamani valan. Raamattu ei salli minun ryhtyä sotilaaksi, mutta tämä ei tarkoita sitä, että haluaisin vältellä palvelusta. Olen valmis tekemään jotakin muuta," Radio Free Europe raportoi hänen sanoneen oikeussalissa.

Smyk ilmoitti, että Valko-Venäjän perustuslain mukaan hänellä on oikeus valita vaihtoehtoinen palvelus. Aseistakieltäytymisoikeus on turvattu vuonna 1994 hyväksytyn perustuslain 57. artiklassa, jonka mukaan: "Menettelytavoista, jotka säätelevät asepalvelusta sekä perusteita tai edellytyksiä vapautuksesta sotilaspalveluksesta tai sen korvaamisesta vaihtoehtopalveluksella, säädetään erikseen lailla". Aseistakieltäytymistä koskevaa lainsäädäntöä ei ole kuitenkaan koskaan hyväksytty.

Oikeudenkäynti jatkuu 19.10.2009.