Totaaleja tuomiolla, ex-johtajasta rikosepäily

Lehdistötiedote 11.9.2007 klo 18.30, julkaisuvapaa

Loviisan käräjäoikeus tuomitsi tänään neljä miestä siviilipalvelusrikoksista ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Jokainen sai vankeutta puolet jäljellä olevasta palvelusajastaan. 24-vuotias yhteiskuntatieteiden kandidaatti Michael Laakasuo sai 197 päivän vankeusrangaistuksen kieltäytyessään tottelemasta väkivaltamonopoliin pyrkivää eliittiä. 21-vuotias jyväskyläläinen media-assistentti Mika Kalliokoski sai 197 päivää vankeutta, koska ei suostu osallistumaan rangaistuksenomaiseen siviilipalvelukseen eikä koe velvollisuudekseen väkivalloin suojella valtiota. Kokkolainen 21-vuotias dj Joel Rautapuro kieltäytyi niin ikään aatteellisista syistä ja sai 196 päivää.

Helsinkiläinen 23-vuotias opiskelija Aki Greus kieltäytyi jatkamasta palvelustaan pidempään kuin alkuperäinen palvelukseenastumismääräys olisi edellyttänyt, mistä hän sai 127 päivää vankeutta. Greusin palvelus oli useita kuukausia keskeytyksissä, koska hänet oli määritelty lainvastaisesti palveluskelvottomaksi. Helsingin hallinto-oikeus kumosi siviilipalveluskeskuksen entisen johtajan Eero Soinion päätöksen, jossa lääkärinlausunnon kohdalla oli Soinion oma kuittaus. Greus on tehnyt Soinion menettelystä poliisille tutkintapyynnön virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Aseistakieltäytyjäliiton käsityksen mukaan siviilipalveluksen lyhentäminen 12 kuukauteen ei riitä toteuttamaan eri palvelusmuotoja suorittavien yhdenvertaisuutta. Liiton mielestä ei ole perusteita sille, miksi siviilipalveluksen tulisi olla pidempi kuin yleisin varusmiespalvelus. Merkittävästä edistysaskeleestakin voitaisiin puhua vasta, mikäli palvelus lyhennettäisiin korkeintaan 11 kuukauteen. Liitto uskoo, että totaalikieltäytyminen ja muut protestit siviilipalveluksen ongelmia vastaan tulevat jatkumaan.

–Lisätietoja Aseistakieltäytyjäliitosta, viikonlopun aikana 040-8362786