Perustietoa osittaiskieltäytymisestä

Osittaiskieltäytyminen tarkoittaa totaalikieltäytyjäksi ryhtymistä kesken palveluksen. Useimmat osittaiskieltäytyjät protestoivat teollaan siviilipalveluksen epäkohtia vastaan, esimerkiksi rangaistuksenomaista palvelusaikaa ja/tai siviilipalvelusjärjestelmän käytännöllisiä ongelmia.

Osittaiskieltäytyminen tehdään helpoimmin jättämällä kirjallinen kieltäytymisilmoitus palveluspaikkaan, jonka jälkeen Lapinjärven siviilipalveluskeskus tekee rikosilmoituksen.

Osittaiskieltäytyjän tuomio määräytyy samalla kaavalla kuin koko palveluksesta kieltäytyvänkin. Jos siis kieltäytyy siviilipalveluksesta suoritettuaan sitä varusmiespalveluksen peruskeston (165 vrk) verran, vapausrangaistuksen pituus on (347 vrk - 165 vrk) ÷ 2 = 91 vrk. Tuomio voidaan langettaa valvontarangaistuksena tai vankeutena, käytännössä nykyään tavallisesti valvontarangaistuksena. Myös kieltäytymisprosessi on samanlainen kuin koko palveluksesta kieltäytyvällä totaalilla. Luonnollisesti myöskään osittaiskieltäytyjän vankeustuomiosta ei tule merkintää rikosrekisteriin.