Kovia tuomioita totaalikieltäytyjille Porvoossa - mielenosoitus vaati mielipidevankien vapauttamista

Totaalioikeudenkäynti 24.06.2014

Vajaat 30 henkilöä osoitti 24.6. mieltään Porvoossa totaalikieltäytyjien vapauttamisen ja asevelvollisuuden lopettamisen puolesta. Rumpuryhmän säestämä mielenosoituskulkue saattoi totaalikieltäytyjä Henri Sulkun Porvoon linja-autoasemalta Itä-Uudenmaan käräjäoikeudelle klo 13 alkaneeseen oikeudenkäyntiin.

Sulku tuomittiin käräjäoikeudessa 173 päivän valvontarangaistukseen. "Militaristinen, hierarkkinen ja machoistinen asepalvelus edustaa itselleni täysin vastakkaista moraalia ja politiikkaa. Sen vuoksi näin ainoana vaihtoehtona kieltäytymisen kaikesta asevelvollisuusjärjestelmään sisältyvästä palveluksesta", Sulku kertoo. Saman päivän aikana Itä-Uusimaan käräjäoikeudessa annettiin tuomiot myös kolmelle muulle totaalikieltäytyjälle.

Mielenosoittajat vaativat asevelvollisuuden lopettamista ja osoittivat samalla tukensa totaalikieltäytyjille. Mielenosoituksen ohjelmaan kuului myös totaalikieltäytyjän 173 päivän valvontarangaistuksen toteuttamiseen vaadittavien noin 25 950 euron polttaminen. Oikeustalon eteen pystytetyssä grillissä paloi euromäärää vastaava läjä leikkirahaa.

Totaalikieltäytyjät kieltäytyvät kaikesta asevelvollisuusjärjestelmään sisältyvästä palveluksesta. Valtaosa heistä tuomitaan nykyään erittäin tarkasti valvottuun kotiarestiin, mutta myös vankeustuomiot ovat edelleen mahdollisia. Totaalikieltäytyjien vapausrangaistus on enimmillään 173 vrk. Se langetetaan aina ehdottomana ja totaalikieltäytyjät joutuvat suorittamaan sen kokonaan. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International pitää suomalaisia totaalikieltäytyjiä mielipidevankeina, koska näkee siviilipalveluksen keston rangaistuksen luontoisena.

Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskomitea on vaatinut toistuvasti Suomea laajentamaan Jehovan todistajien vapautuskäytännön koskemaan myös muita vakaumuksellisia aseistakieltäytyjäryhmiä. Komitean kannanotot sitovat Suomea, mutta toistaiseksi valtio ei ole tehnyt mitään asian korjaamiseksi.

Kuvia mielenosoituksesta löytyy AKL:n kuvagalleriasta.