Kolmelle aseistakieltäytyjälle vankeutta Turkmenistanissa - allekirjoita tukivetoomus!

Forum 18 -uutistoimiston tietojen mukaan kolme aseistakieltäytyjää on  tuomittu hiljattain vankeusrangaistuksiin Turkmenistanissa. Uusien tuomioiden jälkeen maassa on vangittuna kymmenen aseistakieltäytyjää, joista kahdeksan suorittaa 18-24 kuukauden tuomiota työleirillä. Tuomittujen puolesta voi lähettää vastalauseviestin Turkmenistanin viranomaisille WRI:n sivustolta

Jehovan todistajiin kuuluva aseistakieltäytyjä Ahmet Hudaybergenov pidätettiin 7.9.2010, ja kuun puolivälissä hän sai 18 kuukauden vankeusrangaistuksen ilmeisesti rikoslain artikla 219:n perusteella. Sen mukaan asevoimissa palvelemisesta kieltäytymisestä langetetaan rauhan aikana maksimissaan kahden vuoden vankeusrangaistus. Hänet on luultavasti siirretty Seydin lähellä sijaitsevaan työleiriin, jossa muutkin aseistakieltäytyjät ovat.

Toinen Jehovan todistaja Dovleyet Byashimov pidätettiin jo 12. elokuuta ja tuomittiin 30. elokuuta. Myös hänet lienee tuomittu artikla 219:n perusteella. Myöskin Jehovan todistajiin kuuluva Aziz Roziev sai taas 4. elokuuta 18 kuukauden vankeustuomionsa Seydin kaupunkioikeudessa. Hänen vetoomuksensa lienee hylätty. Myös Byashimov ja Roziev ovat Seydin työleirillä.

Oikeus kieltäytyä sotilaspalveluksesta sisältyy kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen 18. artiklan turvaamaan ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen. Turkmenistan liittyi sopimukseen vuonna 1997. Se sisältyy myös Turkmenistanin ETYJ-jäsenyyteen liittyviin velvoitteisiin. Turkmenistanin tammikuussa 2010 YK:n ihmisoikeuskomitealle antama raportti sisältää vain yhden virkkeen aseistakieltäytymisestä. Siinä todetaan ilman mitään selityksiä, että "Turkmenistanin lait eivät turvaa mahdollisuutta vaiheoehtopalvelukseen."

Nyt ja aikaisemmin vangituille voi lähettää tukipostia osoitteeseen:

Seydi Labour Camp

Turkmenistan

746222 Lebap vilayet

Seydi

uchr. LB-K/12