Egypti: Maikel Nabil Sanadille kaksi vuotta linnaa - tiukentaa nälkälakkoaan

Vangittu egyptiläinen pasifistiblokkaaja Maikel Nabil Sanad sai kahden vuoden vankeustuomion sotilastuomioistuimen 14.12. järjestämässä uusintaoikeudenkäynnissä. 18.12. hän ilmoitti tiukentavansa nälkälakkoaan, joka oli tuolloin jatkunut jo 115 päivää. Aikaisemmin hän oli juonut hedelmämehuja ja maitoa, mutta tuosta päivästä eteenpäin vain vettä.

Nabil pidätettiin maaliskuun lopussa syytteistä, jotka koskivat Egyptin rikoslain 184. artiklan rikkomista. Kyseinen pykälä kriminalisoi "parlamentin molempien kamarien tai minkä tahansa valtion viranomaisen, armeijan tai tuomioistuinten solvaamisen." Huhtikuussa hän sai kolmen vuoden vankeustuomion, jonka sotilastuomioistuin kumosi lokakuussa. Nabilia ei kuitenkaan vapautettu tuolloin, ja hän on ollut vapautensa menettäneenä maaliskuusta alkaen. Lisätietoa Nabilin aikaisemmista vaiheista löytyy täältä.

Vankeustuomio rikkoo sekä Egyptin omaa perustuslakia että kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaa yleissopimusta vastaan. YK:n ihmisoikeuskomitea hyväksyi 21.7. uuden yleiskommentin mielipiteen- ja ilmaisunvapaudesta. Sen mukaan "valtioiden ei tulisi kieltää armeijan ja hallinnon kaltaisten instituutioiden arvostelua." Nöin ollen vankeustuomio rikkoo kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen 19. artiklaa vastaan. Amnesty International on adoptoinut Nabilin mielipidevanguksi.

Vaikka Maikel Nabil Sanad oli ensimmäinen blokkaaja, joka on vangittu ja tuomittu postauksistaan Mubarakin syrjäyttämisen jälkeen, hän ei enää ole ainoa. Tunnettu aktivisti ja blokkaaja Abd El Fattah pidätettiin 20.10. ja hän on ollut sen jälkeen vapautensa menettäneenä. Pidätys on seurausta 9.10. tapahtumien synnyttämästä armeijan vastaisesta arvostelusta: tuolloin vähintään 27 ihmistä kuoli koptilaisten kristittyjen Kairon keskustassa järjestämässä mielenosoituksessa. Monien muiden aktivistien tavoin Abd El Fattah syytti armeijaa suorasta osallisuudesta verenvuodatukseen. Tätä väitettä näyttävät tukevan lukuisat silminnäkijälausunnot ja videomateriaali. Sotilassyyttäjä syyttää häntä "armeijan vastaiseen väkivaltaan yllyttämisestä".

Maikel Nabil Sanadille voi lähettää tukiviestejä:

Maikel Nabil Sanad
El-Marg prison
El-Kalag
El-Khanka
Qalyubeya
Egypt

Tukikirjeitä voi lähettää myös täältä.

Egyptin viranomaisille toivotaan lähetettävän vastalauseviestejä:

Director of Military Judiciary
Major-General Ahmed Abd Allah
Military Judicial Department
Cairo, Egypt