Aseistakieltäytyjä Jose Luis Peña pidätetty sotilaskarkurina Kolumbiassa - lähetä vastalauseviesti!

Kolumbialainen järjestö Acción Colectiva de Objetores y Objetoras de Conciencia (ACOOC) kertoo, että aseistakieltäytyjä Jose Luis Peña on pidätetty. Hänen puolestaan voi lähettää vastalauseviestin Kolumbian viranomaisille WRI:n sivustolta.

Kolumbian armeija pidätti ja värväsi Jose Luis Peñan pakkovärväysratsian (batida) yhteydessä Bogotassa 17. joulukuuta 2009, ja hänet vietiin joukko-osastoon Tolemaidan tukikohtaan. Hänen vaatimuksensa tulla tunnustetuksi aseistakieltäytyjäksi jätettiin huomiotta. Ensimmäisen koulutusjakson päätyttyä 11. tammikuuta hän sai loman, jolta hän ei palannut kasarmille.

Jose Luis julistautui ACOOC:n tuella aseistakieltäytyjäksi ja aloitti oikeudelliset toimenpiteet vaatiakseen aseistakieltäytymisoikeuttaan. Kolumbian turvallisuuspalvelus (DAS) pidätti hänet sotilaskarkurina Bogotassa 11.11.2010. Pidätyksen jälkeen 15.11. hänet lähetettiin Letician kaupunkiin rangaistuspataljoonan tuomarin määräyksen mukaisesti.

Vaikka Jose Luis on muodollisesti vapautettu sotilaspalveluksesta, häntä pidetään yhä pidätettynä karkuruuden johdosta, vaikkei hän ole koskaan saanut siitä laillista tiedonantoa. 17. marraskuuta hänet kuulusteltiin ja häntä pidetään yhä pidätettynä Letician kaupungissa Amazonasissa.

Jose Luis Peñan värvääminen on laitonta sekä Kolumbian että kansainvälisen lain mukaan useista syistä:

Vuonna 1993 säädetty laki 48 säätelee värväämistä Kolumbiassa. Laki vaatii jokaista miestä "selvittämään asevelvollisuustilanteensa 18 vuoden iän saavutettuaan" (artikla 14), mutta sen tekemättä jättämisestä voidaan rangaista vain sakolla (artiklat 41 ja 42). Laissa ei mainita, että tällaisissa tilanteissa normaalit värväysmenettelyt eivät enää pätisi.

Lisäksi YK:n mielivaltaisia pidätyksiä käsittelevä työryhmä julisti kannanotossaan 8/2008, että ratsioiden muodossa tapahtuva värvääminen ja aseistakieltäytyjien värvääminen tarkoittavat "mielivaltaista pidättämistä".

Kolumbian perustuslakituomioistuin päätti 14.10.2009, että Kolumbian perustuslaki takaa aseistakieltäytymisoikeuden. Tuomioistuin korosti, että vaikkei aseistakieltäytymisoikeutta säätelevää lainsäädäntöä olekaan, se on välittömästi sovellettavissa ja aseistakieltäytyjiä voidaan suojella värväykseltä suojeluskirjeillä.