Aseistakieltäytymisuutisia Pohjois-Kyprokselta

Tukijoita ja mediaa Pohjois-Nikosian oikeustalon edustalla. Kuva: EBCO

Aseistakieltäytyminen on ollut viime viikkoina huomion keskipisteessä Kyproksella pohjoiskyproslaisen Halil Karapaşaoğlun totaalikieltäytymisen takia. Pohjois-Kyproksen turkkilaisessa tasavallassa, jonka ainoastaan Turkki on tunnustanut, on käytössä miehiä koskeva asevelvollisuus, jolle on leimallista toistuvat kertausharjoitukset ja niistä kieltäytyville langetettavat sakko- tai vapausrangastukset.

Karapaşaoğlu sai 4. tammikuuta tuomion neljään kertausharjoitukseen saapumatta jättämisestä. Rangaistuksena oli 2000 turkin liiran sakko (noin 335 euroa) kahdenkymmenen päivän sotilasvankeuden uhalla. EBCO (European Bureau for Conscientious Objection) -järjestö oli lähettänyt tarkkailijansa paikan päälle oikeudenkäyntiin ja oikeustalon ulkopuolella häntä odotti monisatapäinen tukijoukko, joka oli saapunut paikalle jaetun pääkaupungin molemmilta puolilta. Heille Karapaşaoğlu ilmoitti kieltäytyvänsä sakon maksamisesta ja menevänsä vankilaan. Hän kertoi kertausharjoitusten olevan roskaa, sillä jaetun saaren yhteisöt toimivat ja työskentelivät yhdessä. ”Jos huomenna syttyisi sota, me antimilitaristit emme taistelisi siinä. Emme näe ystäviämme etelässä vihollisinamme”, hän sanoi.

Jo ennen oikeudenkäyntiä Karapaşaoğlun aseistakieltäytyminen sai suurta huomiota saarella. Edeltävien viikkojen aikana Facebookissa julkaistiin yli sata häntä tukevaa videotervehdystä. Kyproslainen kansanedustaja kehotti Euroopan komissiota ottamaan kantaa maan aseistakieltäytymistilanteeseen ja useat Nikosian ravintolat ja baarit sulkivat ovensa oikeudenkäynnin ajaksi. Yöllä 5. tammikuuta Nikosiaan ilmestyi myös Karapaşaoğlua ja rauhaa tukeva seinämaalaus.

Oikeudenkäynnin jälkeen lehdistötyöntekijöiden ammattiliiton puheenjohtaja ja pääsihteeri ilmoittivat ryhtyvänsä reservinkieltäytyjiksi. Kıbrıs'ta vicdani ret -järjestön aseistakieltäytyjäaktiiveja haastateltiin televisiossa. Tapahtumien seurauksena maan pääministeri ilmoitti siviilipalveluksen suorittamisen mahdollistavan lakimuutoksen tulevan eduskunnan käsittelyyn.

Aseistakieltäytyjäliitto jatkaa tilanteen seuraamista.

Lähde: European Bureau for Conscientious Objection