Suora toiminta ilmastoaktivismissaKuva: Leon Enrique (CC BY-NC 2.0)

AKL:n vuodesta 2017 toimineessa Siviilien puolustus -opintopiirissä vieraili  14.11. puhumassa Juha Penttilä. Hän oli lokakuussa 2018 mukana saksalaisen Ende Gelände -toimintaryhmän aktiossa Reininmaan Nordhein Westfalenin Saksan toiseksi suurimman voimayhtiön RWE:n hiililouhinta-alueella. 5 000–6 000 aktivistia pysäytti alueelle kulkevan junaliikenteen 22–24 tunniksi.

“On kysymys ihmisen ja muiden lajien hengissä selviämisestä. Kun poliittiset instituutiot eivät kykene hoitamaan ongelmaa, on laitettava oma keho likoon”, Penttilä totesi. Blokkaustapahtuma oli hänen ensimmäinen osallistumisensa väkivallattomaan massatoimintaan.

“Olenko minä aktivisti? Mikä on aktivisti? Millaista on olla mukana tällaisessa yhteisössä?” hän mietti etukäteen.

Valmistautumisessa ja olemisessa osana suurta aktiota tuli tutuiksi organisointi, yhteisöllinen päätöksenteko sekä tuhansien ihmisten epähierarkinen toiminta.

”Se ei ollut vihamielistä toimintaa poliisia eikä kaivoksessa työskenteleviä ihmisiä kohtaan”, Penttilä korosti.

Blokkauksen videoissa ja jälkitiedotuksessa tulee selkeästi esille antikapitalistinen aspekti. Aktio toteutti rasismin vastaista ja antinationalistista politiikkaa. ”Polttakaa rajat, älkää hiiltä!” julisti eräs blokkauksessa esillä ollut banderolli. Kahden päivän toiminta, tunkeutuminen ja telttaleiri kaivokseen johtavalla rautatiellä perustui hyvin organisoituneeseen noin 5–10 hengen pienryhmien toimintaan. Jokaisella osallistujalla oli myös pari, mikä paransi turvallisuutta suuressa joukossa liikuttaessa.

“Hiilen polttamisesta tulee rikos ihmiskuntaa vastaan.”

150 ihmistä lukittautui ratakiskoihin. Poliisi yritti estää aktivisteja hiekkavallien ylitysvaiheessa vesitykeillä ja pippurisumutteella. Kastunut aktivisti olikin huonossa tilassa viettämään kylmää yötä teltassa. Tuhansien ihmisten leiriytyminen kylki kyljessä hiekkavallien laaksossa onnistui kuitenkin hyvin, mm. kullanväristen hätäpeittojen avulla.

Illan pitkässä keskustelussa kehiteltiin ilmastoaktivismia Suomeen, mietittiin kohteita. Suurmarssien päätyminen eduskuntatalolle, jossa poliitikot lupaavat normihevonpaskaansa, ei riitä. Tarvitaan suoraa toimintaa ja yhteyksien luomista antimiltarismin ja joukkoaktioiden välille.

Penttilän sanoin: “Joukkotoiminnan voima tulee massasta, suuresta joukosta.”

KIKKA RYTKÖNEN