Säästetään miesten kouluttamisesta!

Puolustusministeri Jussi Niinistön "herätyshuuto puolustusrahoista" herätti ihmetystä toukokuussa. Niinistö esitti muun muassa naisten vapaaehtoisen asepalveluksen jäädyttämistä yhdeksi vuodeksi. Aseistakieltäytyjäliitto ehdottaa, että säästöjä haetaan karsimalla armeijaan vasten tahtoaan määrättävien miesten kouluttamista.

Vaikka puolustusministeri valitti ehdotuksensa yhteydessä puolustusmäärärahojen riittämättömyydestä, todellisuudessa niitä ollaan korottamassa voimakkaasti. Huhtikuun lopulla julkaistun julkisen talouden suunnitelman mukaan puolustushallinnon määrärahoja aiotaan kasvattaa vuoteen 2022 mennessä yli 50 % nykyisestä 2,8 miljardista eurosta 4,3 miljardiin. Kasvu menee kuitenkin lähes kokonaisuudessaan lähitulevaisuuteen kaavailtuihin suuriin asehankintoihin.

"Niinistön mukaan koulutettavien sotilaiden määrää on pakko laskea kustannussyistä samaan aikaan kun varustelumenoja ollaan korottamassa lähes räjähdysmäisesti. Tässä tilanteessa kannattaa ehkä kysyä, onko nykyisenkaltaisen asevelvollisuusjärjestelmän ylläpitäminen enää tarpeellista tai ylipäätään mahdollista", Aseistakieltäytyjäliitto toteaa. Yhtä sukupuolta koskevan pakon sijasta olisi syytä siirtyä kaikkia samalla tavalla kohtelevaan, vapaaehtoisuuteen perustuvaan järjestelmään. Esimerkkejä tästä ei tarvitsisi hakea kaukaa, sillä Norjan ja Ruotsin "sukupuolineutraalissa asevelvollisuudessa" palveluksen suorittaminen on käytännössä vapaaehtoista.

Vapaaehtoisuuden myötä loppuisi myös resurssien tuhlaaminen sotilaiden liikakouluttamiseen. Suomessa on reilut 900 000 reserviläisikäistä armeijan käynyttä henkilöä. Sodanaikaisen armeijan koko taas on Niinistön toteuttaman lisäyksen jälkeenkin alle kolmasosa tästä, 280 000 sotilasta.