2018/2

Epäasiallinen lääkäri

"Kutsuntoja edeltävässä terveystarkastuksessa kerroin lääkärille suunnittelevani siviilipalvelusta. Lääkäri sanoi, ettei missään tapauksessa kannata, alkoi suositella minulle mielestään sopivaa paikkaa varusmiespalvelukselle ja sanoi, että olen liian tervehenkinen Lapinjärven koulutuskeskukseen, jossa on vain kaiken maailman kannabiskerhon kannatusjäseniä. Rikkoiko lääkäri jotain lakia, ja jos rikkoi, mitä voin tehdä asialle?"

Rauhankone

TIMO HONKELA: RAUHANKONE - Tekoälytutkijan testamentti (2017). 285 sivua. Gaudeamus.

Väkivallattomuus Yhdysvaltojen itsenäistymisessä

Yhdysvaltojen synnystä puhuttaessa tavallisesti suurimman huomion saa vuosina 1775-1783 käyty sota itsenäisyyttä tavoitelleiden siirtokuntien ja Brittiläisen imperiumin välillä. Sen sijaan vähemmälle huomiolle on usein jäänyt sotaa edeltänyt siirtokuntien väkivallaton itsenäisyyskamppailu.

Myytti metsästäjäkeräilijöiden sotaisuudesta

Nykytiedon mukaan ihmislaji on suurimman osan esihistoriastaan elänyt melko pienissä metsästäjäkeräilijöiden ryhmissä. Evoluutiopsykologian näkökulmasta ihmismieli on kehittynyt nykyiseen muotoonsa juuri tällaisissa sosiaalisissa ja kulttuurisissa oloissa. Tämän vuoksi metsästäjäkeräilijöiden sosiaalista dynamiikka tutkimalla yritetään saada otetta ihmisluontoa koskeviin kysymyksiin. Eräs tiedeyhteisöä jakava keskustelu koskee käsitystä metsästäjäkeräilijöiden sodankäynnistä ja sen laajuudesta.

Yhdistele sisältöä