Hyvästit homo sapiensille

YUVAL NOAH HARARI:  HOMO DEUS: A BRIEF HISTORY OF TOMORROW Harvill Secker, 2016.

Ihmiskunnan varhaisen historian alussa homo sapiens eli luonnossa metsästäjä-keräilijänä yhdessä muiden nisäkkäiden ja eläinten kanssa. Homo sapiens oppi myöhemmin käyttämään työkaluja, viljelemään maata sekä hyödyntämään maatalouseläimiä. Myöhemmin homo sapiens oppi luomaan intersubjektiivisia yksilöiden välisiä kokonaisuuksia, kuten uskontoja ja ideologioita, jotka yhdistivät suuria ihmisryhmiä ja jotka mahdollistivat suurten kuningaskuntien syntymisen. Siitä lähtien uskonnot ja ideologiat ovat ohjanneet ihmisten valintoja ja luoneet sittemmin kokonaisen merkityksen ihmiselle ja ihmismassojen elämälle. Suuret uskonnot ja sotaisat imperiumit ovat nyttemmin kuitenkin saaneet väistyä humanismin, individualisimin, liberalismin sekä demokratian myötä. Niissä korostetaan yhden ihmisen vapautta ja oman kokemuksen tärkeyttä, jota myös nykyaikainen kapitalismi korostaa. Jokainen ihminen tekee omalta osaltaan oikeita valintoja, kuten ostaa oikeita asioita ja äänestää oikeita henkilöitä. Yhden kokemus on aina oikea.

Ihmiskunnan kehityksen saatossa ihmiset ovat tappaneet toinen toisiaan milloin kenenkin jumalan, ideologian tai imperiumin nimeen ja samalla ihminen omalla ylivertaisuuden ajatuksellaan on ajanut muita eläimiä sukupuuttoon sekä tuhonnut ympäristön. Kaikki se on tehty ihmiskunnan, ihmisen erinomaisuuden sekä ihmisen kehityksen nimiin. Kuitenkin myös humanismi, individualismi, liberalismi sekä demokratia saavat väistyä uusien uskontojen ja ideologioiden saapuessa, ja toisaalta ovat jo hieman väistyneetkin. Näiden uusien uskontojen nimet ovat Google ja Facebook sekä dataismi. Ne tuntevat sinut nyt jo paremmin kuin sinä itse ja tulevaisuudessa ne tekevät yhä enemmän valintoja puolestasi. Olet osa algoritmia. Merkityksen elämälle tulevat antamaan tallentaminen, lataaminen ja jakaminen. Uskonto, joka yhdistää kaikki ihmiset yhteen verkkoon. Enää yhden kokemus ei ole minkään arvoinen ilman jakamista. Ihmiset haluavat optimoida koko elämänsä, haluavat elää pidempään ja olla onnellisempia kuin koskaan aikaisemmin. Ihmiset haluavat tulla homo sapiens -lajista uudeksi home deus -lajiksi, jumal-ihmiseksi maan päälle. Tämä onnistuu uskomalla uuteen dataismin uskontoon ja vannomalla jumala Googlen nimiin.

Dr. Yuval Noah Harari kirjoittaa kirjassaan Homo Deus: Brief History of Tomorrow loistavasti ihmiskunnan kehityksestä metsästäjä-keräilijä ajoilta nykypäivään sekä päivän verran eteenpäin. Harari yhdistelee kirjassaan historiallista tietoa, teologista tutkimusta, sosiaalipsykologiaa ja muuta tutkimustietoa loogisesti kuljettaessaan lukijaa historiasta huomiseen. Harari kirjoittaa kirjaa keskustelevasti ja välillä humoristisestikin sekä esimerkkejä antaen, jolloin lukijan on helpompi ymmärtää tapahtumia ja kokonaisuuksia. Kirja aiheutti lukijassaan vihaa, naurua ja pelkoa. Hararin kuvaileva tulevaisuus on jo tänään, mutta ei vielä mittakaavassa, jossa Harari pohdiskelee sen olevan huomenna. Kirja on pelottava, koska se on suurelta osin totta. Toivottavasti kuitenkin Hararin huominen lykkääntyy, mutta kuten Harari kirjoittaa, tällä sinfonialla ei ole säveltäjää, kukaan ei ohjaa tätä teatteria eikä olemassa ole enää ohjaajaa. Harari tuntee historian opettaessaan sitä Jerusalemin Heprealaisessa yliopistossa ja se näkyy myös kirjassa, kuitenkin pientä ontumista on havaittavissa siirryttäessä tästä päivästä huomiseen. Lukija suosittelee kirjaa kaikille, alasta tai ideologiasta riippumatta.

Bazar julkaisi kirjan suomeksi syyskuussa 2017 nimellä Homo Deus - Huomisen lyhyt historia.

TOPI ALASALMI