Väkivalta varjostaa ydinvoimavastaista liikettä

Fennovoiman ydinvoimalatyömaa Pyhäjoella sai seurakseen vuosi sitten protestileirin, joka on jatkanut olemassaoloaan vaikka sitä on koetettu monin keinoin häiritä. Fennovoima-Rosatom - yhteistyöllä ei pyyhi erityisen hyvin, kun rakennuslupia ei ole ja urakkasopimusten mukaisten korvausten maksussakin on ongelmia. Samalla jaloissa pyörii vielä aktiivinen joukko ydinvoiman vastustajia, joista on muodostunut Fennovoiman uutisoinnin mukaan myös taloudellista haittaa jo yli puolen miljoonan euron verran. Niin viranomaisten kuin ydinvoiman vastustajienkin otteet kovenivat huhtikuussa.

Protestileirin yhteydessä pidettiin huhtikuussa viikon mittainen Reclaim the Cape -niminen toimintaleiri. Reilun viikon mittainen leiri keräsi yhteensä toista sataa
osallistujaa Suomesta ja ulkomailta. Leirin päämääränä oli jakaa tietoa ydinvoiman haitoista ja pysäyttää pelkällä läsnäolollaan rakennustyömaan toimet.

Leirin periaatteisiin oli kirjattuna ajatus toiminnan monimuotoisuudesta, joka ei vahingoita eläviä olentoja. Nämä toiminnan muodot olivat tiesulkuja, koneiden päälle kiipeämisiä ja niihin lukittautumisia. Leirin suunnitellussa ohjelmassa oli valikoima luentoja ja työpajoja sekä mielenosoituksia.

Tiistaina 26. huhtikuuta Tsernobylin ydinonnettomuuden muistopäivänä ohjelmassa oli kansalaistottelemattomuustempaus. Paikalle oli saapunut runsaasti mediaa. Mielenosoittajat saapuivat ydinvoimatyömaalle vievälle tielle.

Leiriläisten lähestyessä ydinvoimatyömaata heidän taaksensa ilmestyi mellakkavarusteisia poliiseja. Poliisin varustautuminen vaikutti ylimitoitetulta mielenosoittajien kohtaamiseksi. Paineilma-aseet, koirat, helikopterit, etälamauttimet ja pippurisumuttimet oli tuotu paikalle joukkojenhallinta-autojen saattelemana.

Rauhalliseen tahtiin ihmisiä otettiin kiinni ja kiikutettiin pienissä erissä Raaheen putkaan. Pidätysten syyksi mainittiin niskoittelu ja yleinen turvallisuus ja järjestys.
Samanaikaisesti telttaleiriin oli mennyt YLE:n toimittaja, joka ei leiriläisten mukaan ollut noudattanut heidän antamiaan yleisiä turvallisuusohjeita. Leiriläiset kertoivat
pyrkineensä poistamaan toimittajan ensin keskustelemalla, sitten kiviä heittelemällä. Asiasta nousi mediakohu.

Torstaina useimpien leiriläisten päästyä putkasta toiminta jatkui. Ydinvoimalatyömaalle johtava tie suljettiin tynnyreillä ja ihmisketjulla. Poliisin vastaus tilanteeseen muistutti tiistaita. Nyt se käytti vain merkittävästi enemmän väkivaltaa. Tiedotusvälineitä ei ollut enää paikalla.

Nimettömänä pysyttelevän leiriläisen mukaan konflikti muuttui väkivaltaiseksi poliisin alettua käyttää paineilma-asettaan tiellä olleita leiriläisiä vastaan. Leiriläiset vastasivat hyökkäykseen heittämällä kiviä. Poliisiauto yritettiin sytyttää tuleen. Leiri häädettiin. Kaikki kiinnisaadut vietiin taas putkaan.

Poliisin antamissa lausunnoissa leiriläiset leimattiin väkivaltaisiksi. Kahta leiriläistä vastaan nostettiin kesäkuun alussa syyte väkivaltaisesta mellakasta. Toissijaisesti syyttäjä ajaa heille rangaistusta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Suojelupoliisin mukaan ulkomainen tiedustelu pyrki vuonna 2015 vaikuttamaan Suomen energiapoliittisten päätösten tekoon. Eräs leirille osallistunut lausui Antimilitaristille: “Väkivallattomia mielenosoittajia pahoinpidellään sairaalaan ja mediassa annetaan hyvin yksipuolista kuvaa tapahtumista. Kaikesta huolimatta on ihmisiä, jotka jäävät Pyhäjoelle jatkamaan kamppailua ydinvoimaa vastaan.”