Propagandaa Pietarista ympäri maan

Lena Popovka työskentelee vapaaehtoisena Pietarilaisessa yhdistyksessä joka auttaa kutsuntaikäisiä nuoria kieltäytymään asepalveluksesta.

Popovka on viisikymppinen rempseä nainen, joka aloitti aseistakieltäytyjien avustajana sen jälkeen, kun hänen oma poikansa oli  joutumassa armeijaan. Lena ei halunnut hänen menevän armeijaan, sillä häntä pelotti.

Armeijassa alokkaita kohdellaan hänen mukaansa huonosti. Simputus on  yleistä.  Alokkaat kohtaavat myös valitettavan usein suoranaista väkivaltaa.

Lena onnistui lopulta hankkimaan pojalleen vapautuspaperit terveyden perusteella. Kokemuksen myötä hän halusi ryhtyä auttamaan muita samassa tilanteessa olevia nuoria. Nyt Lenan ryhmä auttaa aseistakieltäytyjiä kieltäytymisprosessin eri vaiheissa yhteistyössä Sotilaiden Äidit -järjestön kanssa.
 
Tyypillisesti nuoret tarvitsevat apua sivarihakemuksen täyttämisessä, vakaumuksentutkintalautakunnan kuulusteluun valmistautumisessa, oikeudenkäynneissä ja muissa siviilipalvelukseen hakeutumiseen tai vapautuksen hankkimiseen liittyvissä käytännön asioissa. Siviilipalvelukseen hakeutumiseen liittyvä byrokratia on moniselkoista ja säännöt ovat tiukat: jos vaikkapa sivarihakemus myöhästyy, mahdollisuuden hakeutua sivilipalvelukseen voi menettää lopullisesti.

Lenan ryhmällä on oma aseistakieltäytymiseen keskittyvä lehti, joka ilmestyy jäsenille painetussa muodossa. Suurin osa neuvonta -ja tiedotustyöstä tapahtuu kuitenkin internetin välityksellä. Ryhmällä on oma Youtube -kanava ja kysymyksiin vastataan Skypen välityksellä sekä online-chatissa.