2016/4

Sivarit on homoja!


Aseistakieltäytyjien homottelu ei ole kadonnut. Päälleteippaaja oli koristellut siviilialue-tarran uudestaan Helsingissä 2016.

Otsikon vanha, armeijankin vielä jonkin aikaa sitten käyttämä kansankielinen väittämä
asuu vielä syvällä kollektiivisessa tietoisuudessamme. Väittämän tarkoitus oli ja on
leimata sivarit ja yleisesti sivari-sanalla tarkoitetut aseistakieltäytyjät omituisiksi ja
arveluttaviksi yhteiskunnan moraalinormien vastaisiksi miehiksi. Samalla heidän

AKL palkkasi vapaaehtoistyön koordinaattorin

Aseistakieltäytyjäliiton toimistolta löytyy nyt uusi työntekijä. Aiemmin liitolla työkokeilussakin ollut Esa Noresvuo aloitti työnsä vapaaehtoistyön koordinaattorina loka-marraskuussa.

Noresvuo on jo ehtinyt tulla tutuksi monille liiton toiminnasta kiinnostuneille ympäri Suomea. Syksyn aikana hän on kiertänyt ympäri maata puhumassa Kutsuntakampanjan tilaisuuksissa asepalveluksen vaihtoehdoista ja matkapäiviin on mahtunut muitakin puhetilaisuuksia sekä luentoja Lapinjärvellä.

Rauhiksen joukkorahoitus keräsi varoja yli odotusten

Loka-marraskuun aikana 342 mesenaattia osallistui Rauhanaseman remonttikeräykseen yhteensä 21305 eurolla. Rauhanasema toimii Rauhanliiton, Sadankomitean, Aseistakieltäytyjäliiton ja usean muun järjestön ja seuran kotina sekä suosittuna tapahtumien pitopaikkana.

Rauhantyön määrärahojen leikkaukset yhdessä taloa koetelleen vesivahingon kanssa pakottivat Rauhanliiton miettimään uusia tapoja työn jatkuvuuden turvaamiseksi. Pottia kerättiin Rauhanaseman remontti- ja ylläpitokulujen kattamiseksi, jotka ovat 101-vuotiaalla puutalolla mittavat.

Miinalainen saatettiin joukolla vankilaan - ihmisoikeusloukkaus EIT:n arvioitavaksi

Antimilitaristin viime numerossa uutisoitiin 19-vuotiaan Ressun lukiolaisen Risto Miinalaisen 173 päivän vankeustuomiosta. Miinalainen aloitti vankeusrangaistuksensa suorittamisen 4. lokakuuta. Riston tukijat ja ystävät saattoivat hänet tuona aamuna kulkueena jalan Ressun lukiolta Helsingin Sörnäisten vankilaan, josta hänet myöhemmin siirrettiin Suomenlinnan vankilaan.

Reservinkieltäytyjien vyöry aiheuttanut tilaongelmia sivarikeskukselle

YLE uutisoi lokakuussa, että Lapinjärven sivarikeskuksen toiminnot oltaisiin mahdollisesti siirtämässä Lahteen. Painavimpana syynä siirrolle mainittiin täydennyspalvelusvelvollisten eli siis reservinkieltäytyjien määrän räjähdysmäinen kasvu.

Syksyn mittaan keskuksen siirrosta Lahden Hennalan entisille kasarmeille ehdittiin käydä kissanhännävetoa puoleen ja toiseen. Lopullinen päätös asiassa ollaan tekemässä joulukuun aikana. Vastuullisena ministerinä on perussuomalainen työministeri Jari Lindström.

Yhdistele sisältöä