Ydinasevarustelu jatkuu

Venäjä, joka käy sotaa Ukrainassa ja Syyriassa, on Yhdysvaltojen ohella toinen maailman ydinasemahdeista. Vuonna 2014 Venäjän ydinasearsenaaliin kuului 7500 ydinkärkeä, joista valmiustilassa oli 1780. Yhdysvalloilla ydinkärkiä oli 7260, joista laukaisuvalmiudessa 2080. Molemmat maat modernisoivat ydinaseohjelmiaan. Maat ovat vähentäneet vuoden 2012 sopimuksensa nojalla käyttövalmiiden ydinkärkien ja laukaisualustojen määrää, mutta kumpikaan ei ole saavuttanut sopimuksen tavoitteita.

Yhdysvallat syyttää Venäjän rikkovan vuoden 1987 INF-sopimusta, jonka tarkoituksena oli hävittää keskimatkan ohjukset Euroopasta. Vladimir Putin onkin sanonut, että haluaisi Venäjän irrottautuvan sopimuksesta, ellei sen piiriin uloteta kuuluviksi myös muita ydinasevaltioita.

Ydinasevarustelu saattaakin voimistua tulevina vuosina. NATO rakentaa parhaillaan eurooppalaista ohjuspuolustusjärjestelmää Romaniaan ja Puolaan. Venäjä kehittelee uuden sukupolven strategisia ydinaseita, jotka pystyisivät läpäisemään tämän puolustuskilven. Maaliskuussa 2015 Venäjän Tanskan-suurlähettiläs uhkasi Venäjän suuntaavan ydinohjuksensa Tanskan laivastoa kohti mikäli maa osallistuu ohjuspuolustusjärjestelmään.

Esa Noresvuo

Lue myös: Hanhikivi läpi vaikka harmaan kiven