Kauppa, joka ei kannata

Patria ilmoitti tammikuussa solmineensa sopimuksen aseistettujen panssariajoneuvojen toimittamisesta Arabiemiraatteihin. Patrian panssarimalli on ollut käytössä Afganistanin sodassa, Jemenin sisällissodassa ja Tsadin diktatuurissa. Suomen hallitus myönsi asevientiluvan mainittua panssarikauppaa varten. Kyseessä oli rutiinipäätös.

Voisi kuvitella, että asekauppaa ihmisoikeuksia polkevien ja sotaa käyvien maiden kanssa yritettäisiin salailla tai häpeillä. Emme kuitenkaan elä maailmassa, jossa eettiset arvot tai ihmisoikeuksien kunnioittaminen olisi politiikan toteuttamisen johtoajatuksena. Sen sijaan politiikan määräävänä tekijänä on sokea ja lyhytnäköinen kvartaalikapitalistinen voitontavoittelu.

Patria ilmoitti kaupoistaan Jemenin sotaan sekaantuneen ja ihmisoikeuksia räikeästi rikkovan Arabiemiirikuntien kanssa laajalle levinneellä lehdistötiedotteella retostelevaan sävyyn.

Lähi-idässä käydään sotaa eurooppalaisilla aseilla. Asevienti konfliktipesäkkeisiin vain pitkittää sotia ja lisää ihmisten kärsimystä. Seurauksena on, ettei monella ole muuta mahdollisuutta kuin lähteä kotimaastaan rauhallisimmille seuduille.

Omasta mielestäni tragedian käynnistämä pakolaisvirta Eurooppaan on maanosalle lottovoitto monessakin mielessä. Poliittisessa keskustelussa pakolaiset näyttäytyvät taloudellisena kulueränä, johon Euroopalla ja Suomella ei kuulemma ole varaa.

Viime kädessä poliitikot ovat itse aiheuttaneet pakolaiskriisin sen lisäksi että ovat välillisesti osallisina miljoonien kuolemaan Euroopan lähialueilla.
 
Mitä jos toimittaisiin kerrankin järkevästi ja lopetettaisiin asekauppa tykkänään? Tehtäisiin sopimus, ettei vastaisuudessa tehdä sopimuksia, joissa molemmat osapuolet häviävät.

Jussi Hermaja

Pääkirjoitus (Antimilitaristi 1/16)