Armeija vaarantaa terveytesi!

Aseistakieltäytyjäliiton Kansanterveys-kampanja (KT) käynnistynyt

Uusien tutkimustulosten mukaan armeijan – "Suomen suurimman kuntokoulun" – käyminen merkitsee vakavaa terveysriskiä. Viime vuonna julkaistua väitöskirjaa1 varten tutkittujen varusmiesten paino oli lisääntynyt palveluksen aikana ja veren kokonaiskolesteroli- ja LDL-kolesterolipitoisuudet lisääntyneet. Pitkän aikavälin seuraus on lisääntynyt sydän- ja verisuonitautien vaara, korkea LDL-kolesterolitaso on yksi pahimmista sepelvaltimotaudin riskitekijöistä.

Kielteiset terveysvaikutukset ovat seurausta epäterveellisestä ruokavaliosta armeijapalveluksen aikana: yllämainitun väitöskirjan mukaan munkkien kulutuskertojen määrä oli noussut varusmiespalveluksen aikana tutkituilla 166 %, viinerien ja muiden kahvileipien 119 %, sokeroitujen virvoitusjuomien 43 %, oluen 24 % ja pizzojen 14 %.

Armeijan aiheuttamiin terveydellisiin haittavaikutuksiin on kuitenkin olemassa ratkaisu: älä mene armeijaan. Aseistakieltäytyjäliiton Kansanterveys-kampanja kehottaakin kaikkia Suomen asevelvollisia miettimään, kannattaako sotaleikkien takia altistaa itsensä epäterveellisen ruokavalion hengenvaarallisille seurauksille. Osana KT-kampanjaa Aseistakieltäytyjäliitto tarjoaa kaikille kiinnostuneille myös tietoa armeijan käymisen vaihtoehdoista.

http://akl-web.fi/kampanjat/kansanterveys

 

[1] Tuula Tähtinen: Insuliiniresistenssiin liittyvät kardiovaskulaariset riskitekijät suomalaisilla varusmiehillä (pdf). Tutkimus koski vuosina 1995 ja -97 Pohjan prikaatissa varusmiehinä palvelleita. Painonousu palveluksen aikana on todettu myös Claressa Binghamin pro gradu -tutkielmassa "Varusmiesten ruoankäyttö, ravinnonsaanti ja ruokailutavat." (2004)