Jäsenkirje 20.2.2017

 Aseistakieltäytyjäliitto ry
Rauhanasema, Veturitori 3
00520 Helsinki
puh. 040-8362786
sähköposti toimisto@akl-web.fi
http://www.akl-web.fi

Jäsenkirje 20.2.2017

Moi!

Päivät tuntuvat pikkuhiljaa pitenevän, joten on aika kevään jäsenkirjeen. Paljon erilaista kerrottavaa onkin taas kertynyt.

Reservinkieltäytymisestä ja asevelvollisuudesta

Tammikuulle antoi oman mausteensa Reserviläisliiton ja puolustusministerin karkuri-kommenttien laukaisema reservinkieltäytymiskeskustelu. Sen yhteydessä tiedotusvälineet – ja erityisesti niiden nettisivujen kommenttipalstat – täyttyivät toinen toistaan erikoisemmista mielipiteistä. Toki myös AKL:n näkemykset pääsivät hyvin esiin, kannanottojamme julkaistiin keskustelun aikana useissa kymmenissä artikkeleissa melkein kaikissa keskeisimmissä tiedotusvälineissä.

Maanpuolustuspiirien kannanotoissa aiheeseen näytti toistuvan kaksi teemaa: toisaalta reservinkieltäytyminen nähtiin ”ongelmana” johon pitää etsiä ratkaisua, toisaalta sitä haluttiin marginalisoida viittamalla reservinkieltäytyjien määrään (parina edellisenä vuotena 700-1000) koko reservin määrään (900 000).

Kuitenkin nykyään armeijassa koulutetaan vuosittain vähän yli 20 000 sotilasta, joten mikäli reservistä eroavien määrä pysyy edes nykyisellä tasolla, on heidän osuutensa kaikista armeijan käyvistä pitkällä aikavälillä 3-5%. Ei siis sittenkään aivan mitätön joukko. Toinen asia on tietysti se, että Suomen sotilaalliseen suorituskykyyn reservinkieltäytyminen ei vaikuta, sotilaita kun koulutetaan järjettömän paljon liikaa.

Aseistakieltäytyjäliitto ei pidä mielipiteen- ja omantunnonvapauden käyttämistä ongelmana. Eikä myöskään sitä, että kasvava joukko ihmisiä on päätynyt ratkaisuun esittää vastalause militarismille eroamalla reservistä. Toimintamme reservinkieltäytymisestä tiedottamiseksi jatkuu. Nykytilanteessa on toki myös ongelmia: tarpeeton ja yhdenvertaisuutta rikkova pakollinen täydennyspalvelus tulee lakkauttaa sen sijasta että sille tällä hetkellä etsitään uusia toimeenpanopaikkoja, ja lain säännös, jossa täydennyspalveluksen aloittaminen on edellytys ilman vakaumuksentutkintaa voimassa olevalle vapautuksen sotilaallisista tehtävistä myös sodan aikana, tulee poista laista.

Alkuvuoden toinen asevelvollisuutta koskeva keskustelu liittyi sitten asevelvollisuuden sukupuolittuneisuuteen, kun muutamilta tahoilta kuului vaatimuksia ainakin kutsuntapakon - mahdollisesti koko asevelvollisuuden - laajentamisesta koskemaan myös naisia.

Keskustelu naisten asevelvollisuudesta on kuitenkin siinä mielessä järjetöntä, että se olisi käytännössä mahdoton toteuttaa. Miehiäkin koskeva asevelvollisuus tuottaa liikaa sotilaita ja kaikkia koskeva pakko muuttaisi tilanteen käytännössä mahdottomaksi. Armeijan nihkeä suhtautuminen tuli esiin helmikuun alussa, kun pääesikunnan lausunnon mukaan ”naisten hallitsematon halu” vapaaehtoiseen asepalvelukseen saattaisi vaarantaa koko järjestelmän. Myöskään vastikään julkistetussa hallituksen puolustuspoliittisessa selonteossa asiasta ei puhuta mitään.

Myöskään naisten asevelvollisuus jonkunlaisen armeijan ulkopuolella toteutettavan ”kansalaispalveluksen” muodossa tuskin tulee kysymykseen, sillä sellainen olisi paitsi tarpeetonta, myös rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Niiden mukaan kun laajasti siviiliyhteiskunnassa toteutettava palvelusvelvollisuus merkitsisi kiellettyä pakkotyötä. Ainoa järkevä ratkaisu olisikin kaikkia samalla tavalla kohteleva vapaaehtoinen palvelus. AKL jatkaa luonnollisesti työtään asevelvollisuuden lakkauttamisen puolesta.

Ruokaa ei aseita

Ruokaa ei aseita -toiminta on tämän vuoden osalta jo käynnistynyt helmikuun alussa Rauhanasemalla järjestetyn mainiosti onnistuneen tapahtuman muodossa. Jatkoa seuraa jo 5.3. jälleen Rauhanasemalla ja toiminta jatkuu ulkotiloissa sitten keväämmällä. Kaikki ovat tietysti tervetulleita osallistumaan tapahtumiin joko järjestäjänä tai ruokailijana. Ruoanjaot alkavat aina klo 15 ja ruoanlaitto klo 11.

Kansainvälinen Ruokaa ei aseita -työleiri toteutuu myös kesällä 2017. AKL:n, Helsingin REA-ryhmän ja Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n yhteistyönä jo 15. kerran järjestettävä mainio tapahtuma toteutuu tänä vuonna 26.6.-7.7.

Kansainvälistä toimintaa

AKL:n yhteistyö muiden maiden antimilitaristien kanssa jatkuu tietysti myös vuonna 2017. Vaikka Britannian hallitus teki viime vuonna päätöksen Trident-ydinasejärjestelmän korvaamisesta, asia on kaikkea muuta kuin selvä. Ydinaseiden tukikohta kun sijaitsee Skotlannissa, ja Skotlannin suhde Britanniaan tulevaisuudessa – Brexitin toteutuessa – hämärän peitossa.

Faslanen ydintukikohdan luona järjestetään heinäkuussa ydinasevarustelun vastainen leiri. AKL järjestää tapahtumaan yhteismatkan Suomesta! Leiristä ja matkasta on tulossa lisätietoja facebookiin ja www-sivustollemme lähiviikkoina. Juuri ennen leiriä heinäkuun alussa järjestetään Hampurissa G20-huippukokous vastatapahtumineen. Suomesta ollaan järjestämässä tapahtumaan yhteismatkaa, jonka toteuttamiseen myös AKL mahdollisesti osallistuu. Mikäli tämä toteutuu, matkustamme Skotlantiin Hampurin kautta. Tämäkin varmistuu lähiviikkojen aikana.

Ruotsissa järjestetään syyskuussa suuri monikansallinen sotaharjoitus, johon osallistuu sekä NATO-maiden että sen kanssa läheistä yhteistyötä tekevien maiden sotilaita. Kyseessä on suurin sotaharjoitus Ruotsissa kylmän sodan päättymisen jälkeen. Ruotsalaiset rauhanryhmät ovat toteuttamassa sotaharjoituksen vastaista kampanjaa, joka huipentuu syyskuussa Göteborgissa järjestettävään leiriin. Myös leirille saatetaan hyvinkin järjestää matka Suomesta. Lisätietoja myöhemmin!

Liittokokous 25.3.

Aseistakieltäytyjäliiton sääntömääräinen kevätliittokokous järjestetään tänä vuonna Joensuussa. Esillä sääntömääräiset asiat (hallituksen vaali erovuoroisten osalta, toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen, vastuuvapaudesta päättäminen). Kokous alkaa 25.3.2017 klo 14 Kansalaistalossa (Torikatu 30). Matkakulut Joensuuhun maksetaan jäsenille. Tervetuloa!

Siviilien puolustus -opintopiiri käynnistyy maaliskuun alussa!

Siviilien puolustus -opintopiiri alkaa 1.3. Rauhanasemalla klo 18. Opintopiirissä suunnitellaan väkivallattomia puolustusratkaisuja erilaisia tilanteita varten. Opintomateriaalina toimii Brian Martinin Social Defence - Social Change -kirja, joka löytyy netistä e-kirjana tai jonka voi ostaa AKL:lta. Kerran kuussa järjestettäviin opintopiireihin on mahdollista osallistua myös etänä webkameralla. Lisätietoja Siviilien puolustus -sivulta Facebookissa ja AKL:n nettisivulta tai juha.keltti@akl-web.fi.

Virkistäytymisviikonloppu toukokuussa

AKL:n jäsenten ja aktiivien ideointi- ja virkistysviikonloppu Kellokosken rantasaunassa 5.-7.5. Tiedossa on rennon yhdessäolon ja sopivassa suhteessa työpajojen ja muun toiminnan ympärille rakentuva uusien ja vanhojen aktiivien kokoontuminen. Ohjelma tarkentuu maalis-huhtikuun aikana nettisivuille. Ilmoittautumiset 23.4. mennessä ja lisätiedot osoitteesta esa.noresvuo@akl-web.fi.

Totaalikieltäytyjien ihmisoikeusvalituskampanja

Kansainväliset ihmisoikeuselimet ovat useaan otteeseen vaatineet Suomea korjaamaan aseistakieltäytymistä koskevaa lainsäädäntöään. Suomen valtio ei ole kuitenkaan osoittanut olevansa kiinnostunut tekemään asialle mitään. Tämän johdosta Aseistakieltäytyjäliitto aikoo tuottaa joko Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle tai YK:n ihmisoikeuskomitealle valituksen mahdollisimman monesta vapausrangaistukseen tuomittavasta totaalikieltäytyjästä. Kampanjan tarkoitus on tuoda esille ihmisoikeusongelmia, joita Suomen asevelvollisuusjärjestelmä tuottaa.

Kampanjan toteuttaminen on varsin hidasta, koska ennen valituksen tekemistä on käytettävä kaikki kotimaiset valituskeinot. Ensimmäinen valitus on kuitenkin lähdössä alkukevään aikana ja keskellä Suomen oikeusprosessia on useita valituksesta kiinnostuneita totaalikieltäytyjiä. Valituksen tekeminen ei aiheuta tekijälleen juurikaan työtä eikä lainkaan kustannuksia.

Kampanjat viivyttelyä ja syrjintää vastaan

Armeijan laitonta viivyttelyä siviilipalvelushakemusten käsittelyssä vastustavan kampanjan seurauksena valituksia viivyttelystä on tullut aikaisempaa vähemmän. Kampanja kuitenkin jatkuu, sillä huolimatta oikeuskanslerin nuhteista joitakin sivariin haluavia yritetään yhä pidättää armeijassa lainvastaisin keinoin. Mikäli sinulla on kokemuksia vaikeuksista hakeutua sivariin kesken varusmiespalveluksen, ota yhteyttä AKL:n toimistoon niin pystymme reagoimaan rikkomuksiin. Laitetaan sotilaat yhdessä ruotuun! Lisätietoja: www.akl-web.fi/sivari/ongelmia_paasta_armeijasta_sivariin

AKL toteuttaa edelleen myös kampanjaa siviilipalvelusmiesten ja muiden aseistakieltäytyjien työelämässä ja muualla yhteiskunnassa kohtaamaa syrjintää vastaan. Kampanja on ollut menestyksekäs, mutta tehtävää on edelleen. Jos törmäät aseistakieltäytyjien syrjintään, ilmianna se AKL:n toimistolle!

Syrjintää saattavat olla esimerkiksi seuraavat tapaukset:
- työntekijää valittaessa suositaan armeijan käyneitä
- työpaikkailmoituksessa edellytetään armeijan tai asevelvollisuuden suorittamista
- työpaikkahakemuksessa kysytään asevelvollisuuden suorittamiseen liittyviä tietoja
- oppilaitos myöntää suorituksia armeijasta hankituista ansioista, muttei siviilipalveluksesta
- pääsy- tai matkalipuissa myönnetään alennuksia varusmiehille, muttei siviilipalvelusmiehille

Lisätietoja: www.akl-web.fi/kampanjat/syrjinta

Aktivoidu toimintaan!

AKL toimii suurelta osin vapaaehtoisvoimin. Tarvitsemmekin jatkuvasti tekijöitä erilaisiin tehtäviin. Tarvitsemme apua esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen, lehtijuttujen kirjoittamiseen ja kuvittamiseen tai vaikkapa lennäkkien ja julisteiden levittämiseen. Älä epäröi ottaa yhteyttä toimistoomme, jos olet kiinnostunut auttamaan jossain näistä tai muista tehtävistä! Vaikka suurin osa toiminnasta tapahtuu Helsingissä, ota rohkeasti yhteyttä jos olet kiinnostunut toteuttamaan toimintaa omalla paikkakunnallasi. Toimistolta saa neuvoja ja materiaalia.

AKL:n Satakunnan paikallisosasto perustettu

Uusi paikallisosasto aikoo järjestää Porin seudulla ainakin kutsuntakampanjaa ja Ruokaa ei aseita -tapahtumia. Yhteyshenkilönä toimii Anna Kallio. Ota yhteyttä satakunta@akl-web.fi, tykkää Aseistakieltäytyjäliitto AKL - Satakunta -sivusta Facebookissa ja tule mukaan toimintaan!

AKL:n toimisto palvelee

Aseistakieltäytyjäliiton toimisto tarjoaa neuvontaa kaikissa aseistakieltäytymiseen liittyvissä ongelmatapauksissa. Ota yhteyttä joko sähköpostitse toimisto[at]akl-web.fi tai puhelimitse 040-836 2786.

Oikeusapua tarvitessasi voit kääntyä lakiasiainsihteerimme Juha Keltin puoleen, juha.keltti[at]akl-web.fi. Ota ajoissa yhteyttä ongelmien ilmetessä tai oikeudenkäynnin lähestyessä!

Muista jäsenmaksu!

Jäsenmaksun maksamalla tuet liiton toimintaa ja turvaat antimilitaristisen työn jatkumista! Kirjekuoren osoitelappuun on tulostettu päivämäärä, jolloin olet jäsenrekisterimme mukaan viimeksi maksanut jäsenmaksun (päivitetty 10.2.2017 saakka). Kun tuosta päivämäärästä on kulunut vuoden verran, ilahtuisimme uudesta suorituksesta. Mikäli päivämäärä on mielestäsi väärin, ota yhteyttä niin tarkastetaan asia.

Jäsenmaksut ovat seuraavat:
- Perusjäsenmaksu 10 euroa
- Alennettu jäsenmaksu 5 euroa (palveluksessa olevat sivarit, totaalit joiden oikeusprosessi on kesken, kaikki maksuvuonna 22 vuotta tai vähemmän täyttävät)
- Tukijäsenmaksu vähintään 20 euroa.

Jäsenmaksun yhteydessä voit osoittaa perusmaksun lisäksi korvamerkityn summan kansainvälisen verkostomme War Resisters’ Internationalin toimintaan. WRI:n  kautta tehdään tärkeää työtä maailmanlaajuisesti aseistakieltäytyjien puolesta ja muidenkin antimilitarististen  teemojen parissa. Muista merkitä maksun viestikenttään lisämaksun määrä, niin tilitämme sen WRI:lle. Kansainvälisen verkoston varainhankinta on haastavaa, joten kaikki tuki on tarpeen! WRI:n työstä saat lisätietoja osoitteesta www.wri-irg.org

Jäsenmaksutili: DanskeBank IBAN: FI87 8000 1700 7505 41, BIC/SWIFT: DABAFIHH

Jäsenmaksuun sisältyy neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Antimilitaristi -lehti. Lisäksi jäsenet pääsevät järjestämillemme matkoille alennettuun jäsenhintaan ja saavat tuotteistamme jäsenalennusta.
 
Tukituotteet 

AKL myy toimintamme tukemiseksi mm. koti- ja ulkomaista rauhankirjallisuutta, T-paitoja, kaulahuiveja, kangaskasseja, rintanappeja ja tarroja. Valikoiman löydät verkkosivuiltamme tai infopöydältämme eri tapahtumissa. http://rauhanasema.fi/kauppa

Seuraa toimintaamme

Löydät AKL:n Facebookista facebook.com/aseistakieltaytyjaliitto, Twitteristä twitter.com/Akl_Wri, Instagramista instagram.com/aseistakieltaytyjaliitto sekä Youtubesta Aseistakieltäytyjäliitto AKL.

Lisäksi liiton nettisivuja päivitetään säännöllisesti ja sivuston kalenterista löytyy ajantasaista tietoa tulevista tapahtumista.


Ruka Toivonen
puheenjohtaja

Kaj Raninen
järjestösihteeri