Jäsenkirje 10.3.2016

Jäsenkirje 10.3.2016

 

Hyvää alkavaa kevättä!

Alkanut vuosi on jälleen Aseistakieltäytyjäliitolle vilkas. Alla on kerrottu tarkemmin, mitä kaikkea lähitulevaisuudessa on luvassa.

Ydinaseiden vastainen kampanja Britanniassa

Britannian parlamentti tekee tänä vuonna päätöksen, uudistetaanko maan vanheneva ydinsukellusvenelaivasto. Mikäli päätös on myönteinen, merkitsee se käytännössä ydinasevarustelun jatkumista seuraavat 50-60 vuotta.

Kansalaisyhteiskunta on onneksi aktiivinen asian suhteen. Helmikuun lopussa Lontoossa järjestettiin jo kymmeniä tuhansia ihmisiä kerännyt mielenosoitus uusia ydinaseita vastaan, ja kesäkuussa paikalliset rauhanaktivistit järjestävät toimintakuukauden Burghfieldin ydinasetehtaan luona Etelä-Englannissa. Luvassa on blokkauksia ja muuta väkivallatonta toimintaa.

Myös suomalaiset rauhanaktivistit aikovat osallistua tapahtumiin Burghfieldissä. Osallistumisemme kohdistuu eurooppalaisten ryhmien toimintapäivään 8.6. Burghfieldiin järjestetään Suomesta yhteismatka, jonka ajankohta on ilmeisesti 2.6.-12.6. (varmistetaan pian). Matka tehdään pikkubussilla, joten paikkoja on hyvin rajoitetusti. Varaa oma paikkasi pian!

Ruokaa ei aseita

Ruokaa ei aseita -kampanja jatkuu kevään koittaessa. Helsingissä ensimmäinen ruoanjako järjestetään 2.4. ja sen jälkeen niitä on luvassa kuukausittain.

Myös mainiot kansainväliset REA-työleirit saavat jatkoa ensi kesänä. Leirin aikana kymmenkunta ulkomaalaista vapaaehtoista järjestää kuusi REA-tapahtumaa eri puolilla Helsinkiä yhdessä suomalaisten aktiivien kanssa. Tämän vuoden leirin ajankohta on 4.-15.7.

Mikäli olet kiinnostunut REA-toiminnasta, tervetuloa mukaan. Tuoretta tietoa tapahtumien lähestyessä löydät mm. Helsingin Ruokaa ei aseita -ryhmän Facebook-sivustolta.

Aseistakieltäytyjäliiton kevätliittokokous

Aseistakieltäytyjäliiton sääntömääräinen kevätliittokokous järjestetään maanantaina 28.3. klo 14 Rauhanasemalla Helsingissä (Veturitori 3). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat: hallituksen vaali erovuoroisten osalta, toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen sekä vastuuvapaudesta päättäminen. Tervetuloa!

Tulevaa toimintaa

Yllä lueteltujen lisäksi luvassa on jo nyt seuraavat tapahtumat:

- 13.5. AKL:n tukikeikka Gloriassa. Luvassa räppiä.
- 14.5. Rauhanjärjestöen mielenosoitus NATO:a vastaan Helsingissä.
- 15.5. Kansainvälinen aseistakieltäytyjäpäivä
- 15.-17.7. Bussimatka Ilosaarirock-festivaaleille Joensuuhun.

Tapahtumia on tulossa toki myös lisää. Niistä löydät lisätietoa AKL:n nettisivuilta sekä Facebook-sivulta Aseistakieltäytyjäliitto AKL.

Kampanja viivyttelyä vastaan

Viivyttelyksi kutsutaan armeijan laitonta hidastelua ja jarruttamista armeijapalveluksen aikana jätettyjen siviilipalvelushakemusten käsittelyssä. Puuttumatta viivyttelyä ei kuitenkaan saada loppumaan, ja AKL kampanjoi viivyttelyä vastaan mm. kanteluja laatimalla. Mikäli sinulla on ollut vaikeuksia hakeutua sivariin kesken varusmiespalveluksen, ota yhteyttä AKL:n toimistoon niin mietitään yhdessä sopivia toimenpiteitä!

Lisätietoja täältä.

Ilmianna syrjintä!

Liitto kampanjoi edelleen myös siviilipalvelusmiesten ja muiden aseistakieltäytyjien kohtaamaa syrjintää vastaan. Kampanja on ollut menestyksekäs, mutta tehtävää on edelleen. Syrjintää saattavat olla esimerkiksi seuraavat tapaukset:

- työntekijää valittaessa suositaan armeijan käyneitä
- työpaikkailmoituksessa edellytetään armeijan tai asevelvollisuuden suorittamista
- työpaikkahakemuksessa kysytään asevelvollisuuden suorittamiseen liittyviä tietoja
- oppilaitos myöntää suorituksia armeijasta hankituista ansioista, muttei siviilipalveluksesta
- pääsy- tai matkalipuissa myönnetään alennuksia varusmiehille, muttei siviilipalvelusmiehille

Jos törmäät aseistakieltäytyjien syrjintään työnhaussa, opiskelijavalinnassa, hinnoittelussa tai muualla yhteiskunnassa, ilmoita siitä AKL:n toimistolle!

Lisätietoja täältä.

Kutsunnat ja siviilipalvelus

Aseistakieltäytyjäliiton tulee edelleen säännöllisesti tietoja siitä, ettei kutsunnoissa ole tarjolla tarpeeksi informaatiota siviilipalveluksesta. Kun kysymys on Suomen asevelvollisuusjärjestelmästä, on selvää ettei asiaan tule parannusta jollei sitä nosteta esiin.

Mikä sinulla itselläsi on kokemuksia asiasta tai tiedät jonkun jolla on, toivoisimme että ottaisit yhteyttä ja ilmoittaisit seuraavat asiat:

- koska ja missä olit kutsunnoissa
- millä tavalla siviilipalvelus tuotiin kutsuntatilaisuudessa esiin, vai tuotiinko ollenkaan
- tapahtuiko mitään muuta maininnan arvoista (esim. epäasiallista kohtelua sivariin hakevaa kohtaan)

Mahdollisesti tapauksesi johdosta voidaan ryhtyä toimenpiteisiin, esim. hallintokanteluihin. Mikäli annat luvan, voisimme julkaista kertomuksesi myös nimettömänä nettisivuillamme. Mutta mihinkään toimenpiteisiin emme tietenkään ryhdy ilman lupaasi, joten toivoisimme että vastaisit ja kertoisit kokemuksesi, vaikket haluaisikaan meidän tekevän mitään sen johdosta.

Eroa armeijasta

Viimeisen vuoden aikana AKL on painottanut erityisesti reservinkieltäytymisestä tiedottamista. Työ ei ole mennyt hukkaan, sillä viime vuonna armeijan reservistä erosi lähes tuhat henkeä ja myös tämän vuoden alussa eroaminen on jatkunut vilkkaana. Lisätietoja aiheesta löytyy AKL:n reservinkieltäytymissivustolta 

Viime aikoina julkisuudessa on ollut paljon esillä puolustusministerin lakiesitys, jonka mukaan reserviläisiä voitaisiin kutsua harjoituksiin välittömästi ”poikkeuksellisissa tilantessa”. Toisin kuin joissain julkisissa kommenteissa on viitattu, tällainen suunnitelma ei kuitenkaan voi vaikuttaa mahdollisuuksiin irtisanoutua reservistä. Ja jos sellaista yritettäisiin, AKL tulee tietysti puuttumaan asiaan sitä käsiteltäessä.

Reservinkieltäytymiskampanjan jatkoa on tarkoitus suunnitella kokouksessa, joka järjestetään Rauhanasemalla 29.3. klo 17. Tervetuloa kaikki reservinkieltäytyjätoiminnasta kiinnostuneet!

Totaalikampanja

Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskomitea on useaan otteeseen todennut aseistakieltäytymistä koskevan lainsäädännön rikkovan Suomen sitovaa kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaa yleissopimusta. Viimeksi tämä todettiin heinäkuussa 2013, kun komitea julkaisi Suomea koskevan määräaikaisraportin. Komitea on vaatinut Suomea lyhentämään siviilipalveluksen kestoa ja laajentamaan Jehovan todistajien vapautusmahdollisuutta koskemaan myös muita vakaumuksellisia aseistakieltäytyjäryhmiä (ei siis lakkauttamaan Jehovan todistajien vapauttamismenettelyä).

Suomen valtio ei ole kuitenkaan tehnyt mitään ongelmien korjaamiseksi - eikä ilmeisesti aio tehdäkään. Tämän johdosta Aseistakieltäytyjäliitto suunnittelee ihmisoikeusvalitusten tekemistä totaalikieltäytyjien vapausrangaistuksista. Jos olet ihmisoikeusvalituksen tekemisestä kiinnostunut totaalikieltäytyjä, ota yhteyttä Aseistakieltäytyjäliittoon - mieluiten jo ennen tuomitsemisprosessin alkua! Valituksen tekemisen edellytyksenä on kaikkien kotimaisten oikeuskeinojen käyttäminen (ts. tulee valittaa hovioikeuteen ja hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta) sekä se, että kieltätyminen perustuu vakaumukseen.

Rauhanlehtien toimittajakoulutus

Pax, Ydin ja Antimilitaristi järjestävät toimittajakoulutuksen lauantaina 16.4. Rauhanasemalla. Päivän kestävä koulutus on tilaisuus sinulle, joka kirjoitat tai haluat kirjoittaa juttuja rauhanlehtiin.

Päivän aikana käsittelemme lehtikirjoittamisen perusteita, artikkelin suunnittelua ja tarjoamista toimituksiin. Tutustumme myös kolmeen erilaiseen rauhanpoliittiseen lehteen ja ajankohtaisiin rauhankysymyksiin. Kouluttajina tapahtumassa ovat toimittajat Jani Kaaro ja Hanna-Kaisa Hellsten sekä rauhanlehtien päätoimittajat Arja Alho, Eekku Aromaa ja Jussi Hermaja. Ajankohtaisesta rauhanpolitiikasta kertovat Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius ja Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen.

Koulutuksen osallistumismaksu on 10 euroa, joka kattaa materiaalit ja ruokailun. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville korvataan matkat halvimman julkisen liikenteen mukaan.

Ilmoittaudu toimittajakoulutukseen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen tiedotus(a)sadankomitea.fi. Haku päättyy maanantaina 4.4. Paikkoja on rajoitettu määrä, joten toimi nopeasti.

Tule mukaan toimintaan!

AKL toimii suurelta osin vapaaehtoisvoimin. Tarvitsemmekin jatkuvasti tekijöitä erilaisiin tehtäviin ja projekteihin tapahtumien järjestämisestä lehtijuttujen kirjoittamiseen ja kuvittamiseen tai vaikkapa lennäkkien ja julisteiden levittämiseen. Älä epäröi ottaa yhteyttä toimistoomme, jos olet kiinnostunut osallistumaan toimintaan!

AKL:n Tampereen paikallisosaston tavoittaa osoitteesta tampere@akl-web.fi ja pääkaupunkiseudun toiminnasta saa tietoa toimiston osoitteesta.

Jos haluat järjestää tapahtuman tai perustaa paikallisosaston omalle paikkakunnallesi, ota yhteyttä ja me autamme!

AKL:n toimisto palvelee

Aseistakieltäytyjäliiton toimisto tarjoaa neuvontaa kaikissa aseistakieltäytymiseen liittyvissä ongelmatapauksissa. Ota yhteyttä joko sähköpostitse toimisto@akl-web.fi tai puhelimitse 040-836 2786.

Oikeusapua tarvitessasi voit kääntyä lakiasiainsihteerimme Juha Keltin puoleen, juha.keltti@akl-web.fi tai 040-563 8731. Ota ajoissa yhteyttä ongelmien ilmetessä tai oikeudenkäynnin lähestyessä!

Muista jäsenmaksu!

Jäsenmaksu on toimintamme rahoituksen peruskivi. Maksamalla jäsenmaksun turvaat antimilitaristisen työn jatkumisen. Vilkas toiminta asettaa AKL:n talouden kovalle koetukselle, joten jokainen jäsenmaksu tulee tarpeeseen!

Kirjekuoren osoitelappuun on tulostettu päivämäärä, jolloin olet jäsenrekisterimme mukaan viimeksi maksanut jäsenmaksun. Siispä kun kuoreen tulostetusta päivämäärästä on kulunut vuoden verran, ilahtuisimme uudesta suorituksesta. Jos päivämäärä on mielestäsi väärin, ota yhteyttä niin tarkastetaan asia.

Jäsenmaksut ovat seuraavat:
- Perusjäsenmaksu 10 euroa
- Alennettu jäsenmaksu 5 euroa (palveluksessa olevat sivarit, totaalit joiden oikeusprosessi on kesken, kaikki maksuvuonna 22 vuotta tai vähemmän täyttävät)
- Tukijäsenmaksu vähintään 20 euroa.

Jäsenmaksun yhteydessä voit osoittaa perusmaksun lisäksi korvamerkityn summan kansainvälisen verkostomme War Resisters’ Internationalin toimintaan. Muista merkitä maksun viestikenttään lisämaksun määrä, niin tilitämme sen WRI:lle. Kansainvälisen verkoston varainhankinta on haastavaa, joten kaikki tuki on tarpeen! WRI:n työstä saat lisätietoja osoitteesta järjestön www-sivustolta.

Jäsenmaksutili: DanskeBank IBAN: FI87 8000 1700 7505 41, BIC/SWIFT: DABAFIHH.

Jäsenmaksuun sisältyy neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Antimilitaristi -lehti. Lisäksi jäsenet saavat tuotteistamme alennusta ja pääsevät järjestämillemme matkoille alennettuun jäsenhintaan.

Seuraa toimintaamme

Löydät AKL:n Facebookista (Aseistakieltäytyjäliitto AKL) Twitteristä (@Akl_Wri) sekä Instagramista.

Pysyt perillä AKL:n toiminnasta myös seuraamalla sähköpostilistoja. Liitolla on kolme listaa: akl-lista on järjestön yleinen tiedotuslista, sivari-lista keskittyy siviilipalvelukseen liittyviin asioihin ja rea-lista on Ruokaa ei aseita -kampanjan sähköpostilista. Ohjeet listoille liittymiseen ja niiltä eroamiseen löytyvät täältä.


Lisäksi liiton nettisivuja päivitetään säännöllisesti ja sivuston kalenterista löytyy infoa tulevista tapahtumista.

Ruka Toivonen, puheenjohtaja

Paavo Kolttola varapuheenjohtaja