Sampsa Oinaala

Yksityinen lentoharjoitusalue ei ottanut tulta

Suomen Lapissa on jo vuosikymmenen ajan testattu miehittämättömiä ilma-aluksia. Harjoitusaluetta vuokraavalla yhtiöllä on kuitenkin pula asiakkaista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kuva: Robonic

Kutsuntalakoista mielipidevankiadoptioihin – lyhyt katsaus aseistakieltäytymisen historiaan Suomessa

Ensimmäinen merkittävä aseistakieltäytymisliike Suomessa nähtiin jo ennen maamme itsenäistymistä, kun vuosina 1901–05 asevelvolliset protestoivat kutsuntalakoilla Suomen kansallisen armeijan sulauttamista Venäjän armeijaan osana Ensimmäiseksi sortokaudeksi kutsuttuja venäläistämistoimia. Laajimmillaan protesti oli vuonna 1902, jolloin kutsunnoista kieltäytyi jopa 58 prosenttia asevelvollisista.

Helsingin sivariasuntolassa selataan matkailuesitteitä ja dyykataan

Talvi-ilta taittuu hämärästä pimeydeksi. Helsingin siviilipalvelusmiesasuntolan keittiössä istuu väsyneen näköisiä miehiä. “Raskas työ”, selvittää Heikki Luoma. “Raskas eilinen ilta”, Tuukka Heinonen tarkentaa.

Miehet pohtivat pitkään, kuinka monta asukkia asuntolassa oikein on ja päätyvät lopulta yhdeksään. Kokonaiskuvaa on vaikea saada, kun työajat vaihtelevat ja osa miehistä yöpyy usein tyttöystävien ja kavereiden luona.

VOKT-kokeilu käynnistyi vaivihkaa

Kymmenen sivaria avaa uraa kiusaamista ja väkivaltaa torjuvalle palvelukselle

Mannerheimin metsästysmajalla Lopella nähtiin heinäkuussa erikoisia vieraita kun kymmenen siviilipalvelusmiestä syventyi leiriolosuhteissa viikon ajan nuorisotyöhön ja väkivallan ehkäisyyn. Nuorisotyöjärjestö Non Fighting Generationin (NFG) järjestämä erikoiskoulutus valmensi miehiä Vokt-palvelukseen, jossa sivareita sijoitetaan peruskouluihin ehkäisemään väkivaltaa, kiusaamista, rasismia ja muita ongelmia.

Sisällön kehittäminen vaikeaa kun puitteet ovat lahot

Vokt-kokeilun alkutaipaleella ilmenneet vaikeudet kuvastavat hyvin koko siviilipalvelusjärjestelmän tilaa. Vaikka idea olisi kuinka hyvä ja innostus katossa, on toteuttaminen vaikeaa, kun puitteet, joissa palvelus toteutetaan, ovat romahtamassa niskaan.

Yhdistele sisältöä