Juuso Koponen

Armeija ei ole miesten koulu

Feministifilosofi Simone de Beauvoirin mukaan naiseksi ei synnytä vaan naiseksi tullaan. Tätä ajatusta tulkitaan usein niin, että sosiaalinen sukupuoli rajoittaa naisten elämää ja mahdollisuuksia. Toisaalta myös miehiin kohdistuu samantyyppistä rajoittamista ja ohjailua. Selkein esimerkki suomalaisessa yhteiskunnassa on tietysti miehiä koskeva asevelvollisuus.

Myytti metsästäjäkeräilijöiden sotaisuudesta

Nykytiedon mukaan ihmislaji on suurimman osan esihistoriastaan elänyt melko pienissä metsästäjäkeräilijöiden ryhmissä. Evoluutiopsykologian näkökulmasta ihmismieli on kehittynyt nykyiseen muotoonsa juuri tällaisissa sosiaalisissa ja kulttuurisissa oloissa. Tämän vuoksi metsästäjäkeräilijöiden sosiaalista dynamiikka tutkimalla yritetään saada otetta ihmisluontoa koskeviin kysymyksiin. Eräs tiedeyhteisöä jakava keskustelu koskee käsitystä metsästäjäkeräilijöiden sodankäynnistä ja sen laajuudesta.

Militarismia keskellä Helsinkiä?


Kuva: Wikimedia Commons

Millaisia arvoja Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas keskellä Helsinkiä symboloi? Onko kyse vain viattoman isänmaallisesta kunnioituksesta erästä suomalaista suurmiestä kohtaan? Vai onko kyse sittenkin salakavalasta ja tyystin tarpeettomasta militaristisesta ja oikeistolaisesta julkisen tilan haltuunotosta?

Yhdistele sisältöä