Pelastakaa Jejun saari!

Jeju on Etelä-Koreaan kuuluva luonnoltaan ja maantieteellisiltä erityispiirteiltään rikas ja suojeltu saari Korean salmessa. Se on osa UNESCO:n Maailman biodiversiteetin suojelualueita ja siltä löytyy useita Maailman luonnonperintökohteita. Myös Jejun asukkaiden kulttuuri on omaleimaista ja siihen liittyy monia ikivanhoja perinteitä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuonna 1948 Etelä-Korean hallitus toteutti Yhdysvaltain komennossa Jejulla kansanmurhan, jossa tapettiin arvioiden mukaan yli 30 000 ihmistä ja tuhansia ajettiin pakolaisiksi. Kansanmurhasta puhuminen ja trauman käsitteleminen oli kielletty vuoteen 2006 asti, jolloin Etelä-Korean silloinen presidentti Roh Moo Hyun nimesi saaren ”Maailmanrauhan saareksi”.

Vain kaksi vuotta tämän jälkeen Etelä-Korean hallitus kuitenkin julkisti aikeensa rakentaa saarelle laivastotukikohta, joka tulisi olemaan rajoittamattomasti myös Yhdysvaltain laivaston ja armeijan käytössä. Tukikohtaa tultaisiin käyttämään muun muassa Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmään kuuluvien sotalaivojen ja ydinsukellusveneiden satamana.Jeju sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla vain vajaat 500 kilometriä Kiinan rannikosta. Tukikohtaa tultaisiinkin luultavasti käyttämään mahdollisessa Kiinan kanssa käytävässä aseellisessa konfliktissa, johon Yhdysvallat avoimesti valmistautuu. Rakennettava laivastotukikohta lisää jännitteitä poliittisesti herkällä alueella ja aiheuttaa samalla kestämättömän uhkan Jejun asukkaille, joiden saari todennäköisesti joutuisi sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi aseellisen konfliktin sattuessa.

Erityisesti Gangjeongin kyläläiset, joiden maille tukikohtaa ollaan rakentamassa, ovat aktiivisesti vastustaneet rakennushanketta. He ovat lobanneet, pitäneet lehdistötilaisuuksia ja järjestäneet mielenosoituksia. Vastarinta on ollut väkivallatonta ja rauhanomaista ja tällä hetkellä kyläläiset tukijoineen järjestävät päivittäin ympäristöä tuhoavan rakennustyömaan saartoja, joihin osallistuu säännöllisesti noin 200 ihmistä. Reilun kahden vuoden aikana yli 400 protestoijaa on pidätetty ja monet ovat joutuneet poliisin sekä tukikohtaa rakentavien Samsungin ja Daelimin vartijoiden pahoinpitelemiksi ja häiritsemiksi.

Asevarustelun ja sodan lietsomisen lisäksi laivastotukikohdan rakentaminen uhkaa eteläisen Jejun juomavesivaroja, Gangjeongin kylää ympäröivää herkkää ja maailmanlaajuisestikin arvokasta luontoa sekä kyläläisten perinteisiä elämäntapoja. Kysymyksessä ovat myös ihmisoikeudet ja sananvapaus, joita Etelä-Korean hallitus ja armeija ovat toimillaan rikkoneet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vastarinta rakenteilla olevaa tukikohtaa vastaan tarvitsee maailmanlaajuista tukea. Tänään, 9. toukokuuta, ihmiset eri puolilla maailmaa järjestävät mielenosoituksia ja muita tapahtumia Etelä-Korean suurlähetystöjen ulkopuolella.

Ei sotilastukikohtaa Jejulle!

 

Mitä voit tehdä?


1) Ota yhteyttä tukikohtaa rakentaviin yhtiöihin.

Pääasiallinen armeijan sopimuskumppani Samsung sekä Daelim kiihdyttävät Gureombin kallion räjäytyksiä. Kirjoita hallitukselle, laivastotukikohdan suunnittelijoille ja sopimusyhtiöille vaatimuksesi räjäytysten, rakennustöiden ja ihmisoikeusrikkomusten lopettamiseksi.

Lisätietoja täältä ja täältä.

2) Ota yhteyttä Jejun kuvernööriin.

Kirjoita saaren kuvernöörille Woo Keun-Minille, jotta hän ”käskisi” lopettaa rakennustyöt: kumoaisi laivaston lisenssin tukikohdan ranta- ja merialueen käyttöön ja palauttaisi alueen ehdottoman suojelun, joka kumottiin epädemokraattisella menettelyllä rakennustöitä varten. Tämä todella auttaisi pysäyttämään tukikohdan rakentamisesta aiheutuvan tuhon.
Mr. Woo Keun-Min
Jeju Island Governor
kmj5369@jeju.go.kr tai jejumaster@jeju.go.kr

3) Allekirjoita vetoomus!

4) Ota yhteyttä Etelä-Korean suurlähetystöön.

Kerro heille ettei tukikohtaa tarvita Jejulle ja että se heikentää turismia, tuhoaa arvokasta ympäristöä ja mahdollisesti lietsoo tulevaisuuden konflikteja alueella.

Korean tasavallan suurlähetystö
Erottajankatu 7 A, 00130 HELSINKI
puh. 09 2515 000; fax 09 2515 0055
sähköposti korembfi@mofat.go.kr

5) Tee lahjoitus.

Vastarinta tarvitsee monenlaista materiaalia, lahjoituksen avulla mahdollistat niiden hankkimisen.

6) Levitä tietoa.

Kerro Jejun tilanteesta muille. Voit esimerkiksi levittää sanaa sosiaalisissa medioissa tai viedä asiasta kertovia lehtisiä paikkoihin joissa käy paljon ihmisiä.

7) Matkusta paikan päälle.

Ihmiset ovat tervetulleita liittymään vastarintaan myös Jejulla, toviksi tai pidemmäksi aikaa. Et tarvitse mitään erityisiä taitoja, vain halun toimia oikein.