Aseistakieltäytyjälle 18 kuukautta vankeutta Etelä-Koreassa - lähetä vastalauseviesti!

Eteläkorealainen aseistakieltäytyjä ja anarkisti Jihwan Ahn sai 18 kuukauden vankeusrangaistuksen aseistakieltäytymisestä 17. helmikuuta. Hänet pidätettiin tuomioistuinkäsittelyn jälkeen ja siirrettiin vankilaan. Hänen puolestaan voi lähettää vastalauseviestin Etelä-Korean presidentille osotteesta War Resisters´ Internationalin sivustolta.

Julistuksessaan hän sanoi:

"Julistautuessani kieltäytyväni sotilaspalveluksesta vakaumukseni perusteella en näe mitään syytä - laillisessa enkä edes moraalisessa mielessä - selittää teille minkälainen on vakaumukseni tai kuinka olen siihen päätynyt tai selittää tämän vakaumuksen totuudellisuutta. En sano tätä lapsellisella tavalla, mutta itse asiassa se on vakaumukseni. Nautin kiivetessäni vuorelle aamulla, tai mennessäni hiekkarannalle sateella, ottaessani nokoset lounaan jälkeen tai poimiessani kukkia kedolta ja viedessäni ne maljakkoon huoneeseeni - kaikkia näitä asioita voit tehdä vapaasti ilman lupaa. Sotilaspalveluksesta kieltäytymisessä on minusta kysymys juuri samanlaisesta asiasta - on kysymys yksilön vapaudesta. Jos joku yrittää viedä tämän vapauden minulta, pitäisi olla hänen tehtävänsä selittää miksi. Minun ei tarvitse selittää, miksi tunnen itseni onnelliseksi poimiessani kukan tai syyllisyyttä niin tehdessäni, eikä minun tarvitse selittää syitä sille miksi laitan mielelläni kukkia maljakkoon ne poimittuani, tai selittää emotionaalisista muutoksista jotka se minussa aiheuttaa."

"Tänään suurin ongelma on, että julistauduttuani aseistakieltäytyjäksi alkaa laillinen prosessi. Ensiksikin on ongelmallisesta vaatia ketään osoittamaan vakaumuksensa, ja toisekseen on ongelma, ettei ole käyty tarpeeksi keskustelua sen ymmärtämiseksi, miksi kansallisvaltio (tai kauniimmin sanottuna yhteiskunta) vie jonkun vapauden. Tässä on pohjimmiltaan kysymys kansallisvaltion väkivallasta."


Vaikka Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskomitea on sekä maaraporttien päätelmäosassa että eteläkorealaisten aseistakieltäytyjien valituksista antamissa päätöksissään huomauttanut Etelä-Koreaa toistuvasti siitä, että sen tulisi tunnustaa aseistakieltäytymisoikeus, se ei ole toistaiseksi tehnyt niin. Nykyinen hallitus on hylännyt edeltäjänsä aloitteen hyväksyä aseistakieltäytymisoikeus.

Marraskuussa 2010 vankiloissa oli 965 aseistakieltäytyjää, suurin osa suorittamassa 18 kuukauden tuomiota. Yhdessä tapauksessa valitus on tällä hetkellä perustuslakituomioistuimen käsiteltävänä. Silti tuomioistuimet jatkavat aseistakieltäytyjien tuomitsemista.

Jiwahn Ahnille voi lähettää tukipostia:

Jihwan Ahn
2568
P.O Box 164
Geumcheon-gu
Seoul, Republic of Korea
153-600