Eikö mitään rajaa ahneudella ja väkivallalla?

Suomen entisen presidentin Martti Ahtisaaren mielestä länsivaltojen toimimattomuus kolme vuotta sitten aiheutti maailman vakavimman pakolaiskriisin sitten toisen maailmansodan. YK:n mukaan Syyriassa on kuollut 2015 vuoden alkuun mennessä 220 000 ihmistä ja 11 miljoonaa on jäänyt kodittomaksi.

”Meidän olisi pitänyt estää tämä itse aiheutettu katastrofi, tämä pakolaisten tulva Eurooppaan. En näe muuta vaihtoehtoa kuin pitää näistä ihmisraukoista hyvää huolta. Maksamme nyt laskuja, jotka itse aiheutimme,” sanoi Ahtisaari The Guardianissa syyskuun puolivälissä.

Yhdysvaltojen ja EU:n voimapolitiikka tuottaa jatkuvasti inhimillistä kärsimystä, ihmisoikeusrikkomuksia ja viime kädessä massamuuttoa sotatantereilta Eurooppaan. Hyökkäykset Afganistaniin, Irakiin ja Libyaan sekä asevienti Syyriaan demokratian ja ihmisoikeuksien levittämisen nimissä kuulostavat entistä härskimmiltä, mikäli EU-maat eivät ole valmiita kantamaan vastuuta tekojensa seurauksista ja ottamaan vastaan kaikkia Eurooppaan haluavia sotien uhreja.

Pyrkimys ratkaista konflikteja ja ajaa omia intressejä sotilaallisella väkivallalla luo uusia jännitteitä ja laskee muiden kynnystä käyttää samanlaisia keinoja. EU mielellään esiintyy rauhan, demokratian ja ihmisoikeuksien puolustajana kansainvälisillä areenoilla.

Näita arvoja unioni voi levittää ja vahvistaa omilla toimillaan: pyrkimällä kaikkialla rauhanomaisiin ratkaisuihin, vahvistamalla demokraattista päätöksentekoa EU:n sisällä ja toteuttamalla ihmisoikeussopimuksia pilkuntarkasti ja venkoilematta. Tällä hetkellä tärkeintä on rajojen avaaminen ja elämän perusedellytysten mahdollistaminen tulijoille.

Jussi Hermaja