AKL: jännitys Euroopassa ja NATO-yhteistyö lisäänneet reservinkieltäytyjien määrää

tiedotusvälineille 19.12.2014 klo 9.00

Reservinkieltäytyjien määrän voimakkaasta kasvusta on uutisoitu tänään useissa tiedotusvälineissä. Eiliseen mennessä reservistä oli irtisanoutunut vuoden aikana 317 henkeä, kun edellisenä vuonna määrä oli alle sata. Kasvu on huomattu vuoden aikana myös Aseistakieltäytyjäliitossa. Monet liittoon yhteydessä olleista reservinkieltäytyjistä ovat kertoneet irtisanoutuvansa reservistä vastalauseena Suomen tiivistyvälle NATO-yhteistyölle. Saamiensa yhteydenottojen perusteella Aseistakieltäytyjäliitto pitää tätä sekä Euroopassa lisääntynyttä poliittista ja sotilaallista jännitystä keskeisenä syynä määrän voimakkaalle kasvulle.

Reservinkieltäytyjät määrätään suorittamaan viiden päivän mittainen "täydennyspalvelus" Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa. Nykyisen lainsäädännön mukaan täydennyspalveluksen suorittaminen on edellytys sille, että reservinkieltäytyjän vapautus armeijapalveluksesta on voimassa myös sodan aikana. Aseistakieltäytyjäliitto näkee täydennyspalveluksen tarkoituksen olevan lähinnä toimia rangaistuksena reservistä kieltäytymisestä, ja liitto vaatii sen lakkauttamista.

Kertausharjoitusten lisääntyessä ensi vuonna Aseistakieltäytyjäliitto aloittaa reservinkieltäytymistä koskevan tiedotuskampanjan.