Aseistakieltäytyjä Sotiropoulosille jälleen tuomio Kreikassa

European Bureau for Conscientious Objection (EBCO) on järkyttynyt Ateenan vetoomusotilastuomioistuimen 16.6. antamasta päätöksestä. Aseistakieltäytyjä Dimitris K. Sotiropoulos todettiin jälleen syylliseksi tottelemattomuuteen ja sai 10 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen selvästi epäoikeudenmukaisen oikeudenkäynnin jälkeen.

“Tämä oli määritelmällisesti epäoikeudenmukainen oikeudenkäynti ja julkinen osoitus militokratiasta. Ei vain sotilastuomioistuin tuominnut siviiliä, mikä on jo itsessään suuri ihmisoikeusloukkaus, mutta se ei edes sallinut aseistakieltäytyjän puolustuksen vapaata toimintaa. Sotilastuomio rajoitti, häiritsi ja keskeytti jatkuvasti ja toistuvasti todistajien, puolustusasianajajan ja vastaajan itsensä puheenvuoroja - jopa silloin kun hän yritti selvittää kieltäytymisensä perusteita", kertoi EBCO:n varapuheenjohtaja Sam Biesemans. Sotiropoulosin puolesta oikeudessa todistivat Nikos Chrysogelos (entinen vihreiden kansanedustaja), Afroditi Stambouli (Syrizan kansanedustaja) ja Sam Biesemans (EBCO:n varapuheenjohtaja).

EBCO kehottaa Kreikan uutta hallitusta viimeinkin kääntämän sivun ja tekemään lopun kreikkalaisesta militokratiasta ja siviilien tuomitsemisesta sotilasoikeuksissa. Kreikan hallituksen on korkea aika lopettaa skandaalimainen aseistakieltäytyjien syyttäminen ja heidän oikeuksiensa häpeämätön loukkaaminen. “EBCO vaatii aseistakieltäytymisoikeuden täydellistä tunnustamista asevelvollisille, reserviläisille ja asevoimien ammattimaisille jäsenille ilman rajoituksia ja varauksia kansainvälisten standardien mukaisesti sekä pakollisen sotilaspalveluksen lakkauttamista”, Biesemans lisäsi.

48-vuotias Sotiropoulos on Kreikan aseistakieltäytyjien yhdistyksen perustajajäsen. Hän on kieltäytynyt värväytymästä armeijaan vuodesta 1992 alkaen, tuonut julkisesti esille vastustuksensa väkivaltaa ja militarismia kohtaan ja pyytänyt mahdollisuutta suorittaa palvelus syrjimättömässä siviilipalveluksessa. Vaikka Sotiropoulos on kolmen lapsen isänä jo vapautettu asevelvollisuuden suorittamisesta, hän sai alemman tuomioistuimen käsittelyssä 13.5.2014 kymmenen kuukauden ehdollisen tuomion 23 vuotta ensimmäisen kieltäytymisensä jälkeen.

Ikävä kyllä Sotiropoulos ei ole ainoa syytteitä saanut aseistakieltäytyjä Kreikassa. Ainakin kaksi muuta on joutumassa kesäkuun aikana sotilastuomioistuimien eteen tottelemattomuussyytteiden johdosta ja lisää on tulossa. Lisäksi puolustusministeriö on hylännyt useiden ideologisten aseistakieltäytyjien jättämiä siviilipalvelushakemuksia. Nämä nuoret ihmiset joutuvat noisankehään: heidät kutsutaan sotilaspalvelukseen ja jos he eivät värväydy, he saavat ketjutuomiota. Ja niin käynnistyy loputon pidätysten ja tuomioistuinprosessien sarja, jonka tulosta ovat ehdolliset vankeusrangaistukset sekä 6000 euron hallinnolliset sakot jokaisesta tottelemattomuussyytteestä.

EBCO, Ateena 16.6.2014