Ydinaseet

Ydinaseet ja globaali militarismi

AKL on järjestänyt ydinaseiden vastaisia bussimatkoja eri puolille Eurooppaa 1990-luvun loppupuolelta lähtien noin kerran vuodessa. Teemat ovat sittemmin laajentuneet kattamaan NATO:n ja globaalin militarismin vastustamisen ja yhteistyö Euroopassa on tiivistynyt Euroopan antimilitaristiseksi verkostoksi (EAN). Alla on pieni katsaus menneeseen:

YK aloittaa neuvottelut ydinaseiden kieltämiseksi – Suomi ei olisi halunnut

YK:n jäsenmaat äänestivät lokakuussa aloittavansa neuvottelut sopimuksesta, joka tähtää ydinaseiden täyskieltoon. 123 valtiota äänesti päätöslauselman puolesta, 38 valtiota vastusti sitä ja 16 valtiota äänesti tyhjää. Neuvottelut aloitetaan maaliskuussa 2017.

Maailman ydinaseettomat valtiot näyttivät tahtotilansa äänestyksessä selkein luvuin. Ydinaseettomien maiden joukossa Suomi erottui äänestämällä tyhjää ja ollen ainoa sotilaallisesti liittoutumaton EU-maa, joka ei kannattanut neuvotteluja.

Marshallsaaret haastoi ydinasevaltiot oikeuteen - ja hävisi

Pieni Tyynessä valtameressä sijaitseva Marshallsaaret kokeili onneaan YK:n alaisessa Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa ICJ:ssä. Yhdysvaltojen ydinkoealueena viime vuosituhannella kärsinyt saarivaltio syytti Intiaa, Pakistania ja Yhdistynyttä kuningaskuntaa siitä, etteivät ne ole noudattaneet vuoden 1968 Ydinsulkusopimusta. Sopimuksessa ydinasemaat sitoutuvat neuvottelemaan sopimuksen ydinaseiden kieltämiseksi maailmasta.

Trident Ploughshares – Ydinohjukset auroiksi

Artikkelisarjassa esitellään AKL:n sisarjärjestöjen tekemisiä

Trident Ploughshares on suoran, väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden kampanja, jolla pyritään Iso-Britannian ydinasearsenaalin aseistariisuntaan. Kampanjan perusperiaate tulee Raamatusta, Jesajan kirjasta “Niin he takovat miekkansa vantaiksi (auroiksi) ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan.”

Väkivalta varjostaa ydinvoimavastaista liikettä

Fennovoiman ydinvoimalatyömaa Pyhäjoella sai seurakseen vuosi sitten protestileirin, joka on jatkanut olemassaoloaan vaikka sitä on koetettu monin keinoin häiritä. Fennovoima-Rosatom - yhteistyöllä ei pyyhi erityisen hyvin, kun rakennuslupia ei ole ja urakkasopimusten mukaisten korvausten maksussakin on ongelmia.

Yhdistele sisältöä