Mielipidevangit vapaaksi! -mielenosoitus Porvoossa 24.6.

Tii, 24 Kes 2014 12:30 - 14:00 +0300
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tule osoittamaan tukesi totaalikieltäytyjille ja vaatimaan asevelvollisuuden loppua!
 
Mielenosoitus lähtee tiistaina 24.6. kello 12.30 Porvoon linja-autoasemalta, josta saatamme Henri Sulun Itä-Uudenmaan käräjäoikeudelle, jossa oikeuden eteen joutuvat Henri ja kolme muuta totaalikieltäytyjää. Helsingistä lähdemme 11.00 Kampista lähtevällä Matkahuollon bussilla Porvooseen, jossa olemme perillä kello 12.05. Aseistakieltäytyjäliitto korvaa matkakulut Porvooseen tarpeen mukaan.

Suomessa tuomitaan joka vuosi noin 50 totaalikieltäytyjää. Neljä heistä on tiistaina 24.6. tuomioistuimen edessä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa. Totaalikieltäytyjät kieltäytyvät kaikesta asevelvollisuusjärjestelmään sisältyvästä palveluksesta. Valtaosa heistä tuomitaan nykyään erittäin tarkasti valvottuun kotiarestiin, mutta myös vankeustuomiot ovat edelleen mahdollisia. Totaalikieltäytyjien vapausrangaistus on enimmillään 173 vrk, se langetetaan aina ehdottomana ja totaalikieltäytyjät joutuvat suorittamaan sen kokonaan.

Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskomitea on vaatinut toistuvasti Suomea laajentamaan Jehovan todistajien vapautuskäytännön koskemaan myös muita vakaumuksellisia aseistakieltäytyjäryhmiä. Komitean kannanotot sitovat Suomea, mutta toistaiseksi valtio ei ole tehnyt mitään asian korjaamiseksi. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International pitää suomalaisia totaalikieltäytyjiä mielipidevankeina, koska näkee siviilipalveluksen keston rangaistuksen luontoisena.

Noin neljäsosa asevelvollisuusikäisistä miehistä ei enää suorita mitään palvelusta. Vapautettavien määrän voimakkaasta noususta huolimatta sotilaallinen koulutus annetaan yhä huomattavasti suuremmalle joukolle ihmisiä kuin edes nykyisenlaisen, kaikkiin sotilaallisiin uhkakuviin nähden liian suuren armeijareservin ylläpitäminen vaatisi. Silti ihmisoikeuksia rikkovaa ja yhteiskunnalle kalliiksi tulevaa totaalikieltäytyjien tuomitsemista jatketaan. Miksi?

Mielenosoituksen ohjelmassa on polttaa yhden totaalikieltäytyjän 173 päivän mittaisen jalkapantarangaistuksen valvomiseen kuluva 25 950 euroa. Pantarangaistuksen valvomisesta syntyy veronmaksajille kuluja 150 euroa päivässä[1]. Rahan lisäksi mielenosoituksessa poltetaan myös seuraavat julkaisut:
- Suomen perustuslain kuudes pykälä, jota asevelvollisuuslaki rikkoo asettaessaan kansalaisia eri asemaan sukupuolensa perusteella.
- Professori Panu Poutvaaran[2] ja professori Javier A. Birchenallin[3] tutkimukset, joiden mukaan maanpuolustuksessa tarvittava reservi on reservin koosta riippumatta edullisempi muodostaa vapaaehtoismallissa kuin asevelvollisuusjärjestelmässä.

Vapauttakaa mielipidevangit!

Lähteet:
1.
http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/293192-totaalikieltaytyja-elaa-panta-jalassa-valtio-valvoo-joka-hetki
2. http://ftp.iza.org/dp1559.pdf
3. http://econ.ucsb.edu/~jabirche/Papers/conscription.pdf