Siviilien puolustus -opintopiirin kokoontuminen

Kes, 13 Jou 2017 18:00 - 21:00 +0200

Siviilien puolustus -opintopiiri kokoontuu poikkeuksellisesti Rauhanaseman kirjastohuoneessa.

Elokuun 21. päivän aamuna 1968 maailma heräsi tietoon, että viiden Varsovan liiton maat olivat Neuvostoliiton johdolla ylittäneet yhden jäsenvaltion, Tshekkoslovakian rajan edellisenä yönä, ja panssarit olivat edenneet Prahan kaduille. Kansa ei kuitenkaan ottanut niitä vastaan veljesmaiden apuna imperialismin ja vastavallankumouksen torjumiseksi, vaan aloitti väkivallattoman vastarinnan, jota muu Eurooppa ja maailma seurasivat henkeään pidätellen.

Yhdysvaltain kansalaisoikeusliike oli osoittanut väkivallattoman vastarinnan voiman yhteiskunnallisen muutoksen toteuttamisessa. Nyt Tshekkoslovakia osoitti sen mahdollisuudet siinä missä sotilaallinen vastarinta ei auta. Samalla paljastuivat heikkoudet, joihin Siviilien puolustus -projekti etsii ratkaisuja - jatkamme nyt siitä, mihin keskustelu jäi Suomessa reilut 40 vuotta sitten.

Juha Keltti alustaa tapahtumista ja niiden taustasta. Aiheen herättämän kiinnostuksen vuoksi valmistelemme eri kysymyksiä osanottajien kanssa enakkoon Rauhanaseman runsaan lehtileikeaineiston, kirjallisuuden ja netistä löytyvän tiedon avulla. Tapaamisia voi sopia alustajan kanssa.

Tietoa opintopiiristä:

"Siviilien puolustus" ilmaisee, että tarkoitus on (1) kehittää puolustusratkaisu sotilaallisia ja muita väkivaltaisia pakkotoimia (hyökkäys, miehitys, vallankaappaus ym.) vastaan, joka (2) on väestön itse organisoima ja johtama, ja perustuu (3) väkivallattomaan toimintaan, jota myös (4) opiskellaan, tiedotetaan, harjoitellaan ja kehitetään keskustelun kautta.

Opintopiiri kokoontuu kuukausittain Helsingin Rauhanasemalla. Mukaan voi tulla myös ensikertalaisena. Oppimateriaalina toimii aluksi Brian Martinin Social Defence - Social Change -kirja, jonka voi lukea ilmaisena e-kirjana http://www.uow.edu.au/~/bmartin/pubs/93sdsc/index.html tai ostaa Aseistakieltäytyjäliitolta kuuden euron hintaan. Keskustelu on monipuolista ja polveilevaa ja tilaa annetaan tasapuolisesti.

Rauhanaseman yläkerta on esteellinen tila, johon pääsee ainoastaan rappuja pitkin (parikymmentä rappusta). Jos tarvitset apua tilaan saapumisessa soita 0406686713.

Tapahtuma Facebookissa