Siviilien puolustus -opintopiiri kokoontuu: Laulava vallankumous

Kes, 6 Kes 2018 18:00 - 21:00 +0300

Opintopiiri kokoontuu Rauhanaseman (Veturitori 3, Helsinki) yläkerran kirjastossa keskiviikkona 6.6. kello 18.

Viron, Latvian ja Liettuan uudelleenitsenäistymisen aikaansaanutta kansanliikettä kutsutaan laulavaksi vallankumoukseksi. Gorbatshovin avoimemman politiikan myötä ihmiset pystyivät nostamaan esiin kiellettyjä kansallisia symboleita ja kulttuuria, kuten lauluja. Neuvostoliiton virallisesta historiankirjoituksesta poiketen päivänvaloon tuotiin miehitys ja Baltian maiden aiempi itsenäisyysjakso. Yksi ajanjakson näyttävimmistä joukkoprotesteista oli yli 600 kilometrin pituinen katkeamaton ihmisketju Molotov-Ribbentrop -sopimuksen allekirjoittamisen 50-vuotispäivänä. Väkivallattoman puolustuksen keinoin lopulta myös estettiin Neuvostoliiton erikoisjoukkojen yritys uudelleenvallata tärkeät rakennukset mielenosoittajilta.

Matias Kaskiluoto ja Esa Noresvuo alustavat vallinneesta historiallisesta ja yhteiskunnallisesta tilanteesta, ja vallankumouksessa käytetyistä väkivallattoman vastarinnan keinoista, jotka yhdessä mahdollistivat kampanjan onnistumisen.

Tietoa opintopiiristä:

"Siviilien puolustus" ilmaisee, että tarkoitus on (1) kehittää puolustusratkaisu sotilaallisia ja muita väkivaltaisia pakkotoimia (hyökkäys, miehitys, vallankaappaus ym.) vastaan, joka (2) on väestön itse organisoima ja johtama, ja perustuu (3) väkivallattomaan toimintaan, jota myös (4) opiskellaan, tiedotetaan, harjoitellaan ja kehitetään keskustelun kautta.

Opintopiiri kokoontuu kuukausittain Helsingin Rauhanasemalla. Mukaan voi tulla myös ensikertalaisena. Oppimateriaalina toimii aluksi Brian Martinin Social Defence - Social Change -kirja, jonka voi lukea ilmaisena e-kirjana http://www.uow.edu.au/~/bmartin/pubs/93sdsc/index.html tai ostaa Aseistakieltäytyjäliitolta kuuden euron hintaan. Keskustelu on monipuolista ja polveilevaa ja tilaa annetaan tasapuolisesti.

Rauhanaseman yläkerta on esteellinen tila, johon pääsee ainoastaan rappuja pitkin (parikymmentä rappusta). Jos tarvitset apua tilaan saapumisessa soita 0406686713.

Siviilien puolustus Facebookissa.

Tervetuloa mukaan opintopiiriin.