Siviilien puolustus: Suomi 1917 - 1918

Kes, 23 Elo 2017 18:00 - 21:00 +0300

Siviilien puolustus -opintopiiri palaa kesälomalta keskiviikkona 23.8. ja kokoontuu Helsingin Rauhanaseman (Veturitori 3) saunatuvalla kello 18 alkaen. Pohdimme tällä kertaa sitä, oliko Suomen vuoden 1918 väkivaltainen konflikti väistämätön ja millä ehdoilla se olisi ollut vältettävissä, tai olisiko tällaisia ehtoja voinut muodostuakaan. Yritämme siis pureutua tilanteen asettamiin ehtoihin ja toimijoiden valintoihin.

1899 - 1905 perustuslaillinen kapinointi oli kehittynyt laajaksi demokraattiseksi mobilisaatioksi, joka Venäjän vallankumouksellisessa tilanteessa mahdollisti yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden ja yksikamarisen eduskunnan. Taantumus iski kuitenkin takaisin maailmansodan aikaan ja autonomiasta oli enää rippeet jäljellä.

Helmikuun vallankumous vuonna 1917 ja sen jälkeinen kehitys Venäjällä avasivat Suomessa tien kohti itsenäisyyttä ja poliittisia prosesseja, joita voi luonnehtia demokraatiseksi vallankumoukseksi: Suomen sisäiset asiat ja toimeenpanovallan asettaminen siirrettiin valtalailla eduskunnalle ja säädettiin mm. uusi työaikalaki ja kunnalislaki.

Luokkakonfliktit kärjistyivät; kesän 1917 maatalouslakoissa käytettiin jo aseita, ja väkivaltaisuudet lisääntyivät syksyä kohden. Työväki ja porvaristo varustautuivat tahoillaan yhteenottoon, joka puhkesi tammikuussa 1918 sisällissodaksi.

Tietoa opintopiiristä:

"Siviilien puolustus" ilmaisee, että tarkoitus on (1) kehittää puolustusratkaisu sotilaallisia ja muita väkivaltaisia pakkotoimia (hyökkäys, miehitys, vallankaappaus ym.) vastaan, joka (2) on väestön itse organisoima ja johtama, ja perustuu (3) väkivallattomaan toimintaan, jota myös (4) opiskellaan, tiedotetaan, harjoitellaan ja kehitetään keskustelun kautta.

Opintopiiri kokoontuu kuukausittain Helsingin Rauhanasemalla. Mukaan voi tulla myös ensikertalaisena. Oppimateriaalina toimii aluksi Brian Martinin Social Defence - Social Change -kirja, jonka voi lukea ilmaisena e-kirjana http://www.uow.edu.au/~/bmartin/pubs/93sdsc/index.html tai ostaa Aseistakieltäytyjäliitolta kuuden euron hintaan. Keskustelu on monipuolista ja polveilevaa ja tilaa annetaan tasapuolisesti.

Rauhanaseman saunatupa on esteellinen tila, johon pääsee pyörätuolilla jyrkän liuskan takia ainoastaan saattajan kanssa. Tilassa ei ole vessaa, johon mahtuisi pyörätuolin kanssa ja myös sauna on esteellinen. Jos tarvitset apua tilaan saapumisessa soita 0406686713.

Tapahtuma Facebookissa