Kansainvälinen Ruokaa ei aseita -työleiri 26.6.-7.7.2017

Maa, 26 Kes 2017 12:00 - Per, 7 Hei 2017 12:00 +0300

 

 

Helsingin kansainvälinen Ruokaa ei aseita -talkooleiri käynnistyy tänään maanantaina. Leirille saapuvat ulkomaalaiset vapaaehtoiset järjestävät kaksi viikkoa kestävän leirin aikana eri puolilla kaupunkia kuusi tapahtumaa, joissa jaetaan ilmaista kasvisruokaa kaikille tarvitseville. Itä-Pasilassa sijaitsevalta Rauhanasemalta käsin toimivalle leirille on tulossa vapaaehtoisia kahdeksasta eri maasta. Edustettuina ovat Espanja, Meksiko, Portugali, Moldova, Slovakia, Tshekki, Venäjä ja Japani.

Tämän vuoden leirin ruoanjakojen ohjelma on alla. Kaikki ruoanjaot käynnistyvät klo 15.00 ja jatkuvat niin pitkään kuin jaettavaa ruokaa riittää:

- ke 28.6. Sitratori, Kannelmäki
- to 29.6. Kontula-aukio, Kontula
- pe 30.6. S-market Hitsaajank. luona, Herttoniemi (huom. paikka muuttunut!)
- ma 3.7. Mosaiikkitori, Vuosaari
- ti 4.7. Ylä-Malmin tori, Malmi
- to 6.7. Karhupuisto, Kallio

Ensimmäinen Ruokaa ei aseita -leiri järjestettiin Helsingissä kesällä 2001 ja tämän vuoden leiri on järjestyksessään jo viidestoista. Aikaisempina vuosina monille leirille osallistuville ulkomaalaisille vapaaehtoisille on tullut yllätyksenä, että myös Suomen kaltaisessa rikkaassa ja perinteisesti tasa-arvoiseksi mielletyssä maassa on paljon ihmisiä, jotka joutuvat jonottamaan ruokaa arjesta selvitäkseen.

Ruokaa ei aseita on maailmanlaajuinen ruohonjuuritason liike, joka syntyi Yhdysvalloissa vuonna 1980. Suomessa säännöllinen toiminta alkoi 1990-luvun lopulla. Ilmaisen ruoan jakamisessa on kysymys sekä konkreettisesta auttamisesta että asevarustelun kritiikistä.

Maailman asevarustelumenot olivat viime vuonna ruotsalaisen SIPRI-rauhantutkimusinstituutin mukaan lähes 1700 miljardia dollaria. Äärimmäisen köyhyyden ja aliravitsemuksen poistaminen sekä terveyspalveluiden ja puhtaan juomaveden takaaminen kaikille maailman ihmisille YK:n pari vuotta sitten hyväksymien "kestävän kehityksen periaatteiden" mukaisesti vaatisi taas asevarusteluun nyt käytettävistä varoista alle viidesosan.*

Tapahtumissa jaettava ruoka on pääosin saatu lahjoituksina. "Ruokaa ei aseita -toiminta on todella konkreettinen ja mielekäs tapa tehdä rauhantyötä ja samalla olla pienentämässä Suomessakin kohtuuttoman suurta ruokahävikkivuorta. Ruokaa ei aseita -leiri on ollut tämän päivän hävikkiruokatrendin edelläkävijä jo toistakymmentä vuotta. Jaettava kasvisruoka valmistetaan kauppojen ja tukkujen ylijäämä- ja hävikkiraaka-aineista, ja on ollut ilo huomata, miten suopeasti ruokaa lahjoittavat tahot ovat suhtautuneet talkooleirin toimintaan", sanoo tämän kesän leirin projektikoordinaattorina toimiva Kamilla Billiers.

Kampanjan teemat ovat valitettavan ajankohtaisia myös eriarvoistuneessa Suomessa. Leikkauspolitiikan aiheuttama lasku on osoitettu heikoimmassa asemassa olevien maksettavaksi, jotka eivät koskaan päässet nauttimaan talouskasvun hedelmistä. Samaan aikaan leikkausten kanssa asehankintamäärärahoja on korotettu Euroopan jännittyneen tilanteen varjolla ja suunnitellaan kustannuksiltaan jättimäisiä hävittäjähankintoja.

* Luku perustuu YK:n asettaman "Sustainable Development Solutions Network" -ryhmän arvioihin marraskuussa 2015 ilmestyneessä raportissa "Investment Needs to Achieve the Sustainable Development Goals". http://unsdsn.org/wp-content/uploads/2015/09/151112-SDG-Financing-Needs.pdf