Howard Clark 1950-2013

Howard Clark

Marraskuun 28. päivänä 2013 kansainvälinen antimilitaristinen liike koki kovan iskun, kun War Resisters' Internationalin puheenjohtaja Howard Clark kuoli yllättäen kotonaan Madridissa. Howard oli aktivisti, anarkisti, tutkija ja perheenisä.

Howard aloitti antimilitaristisen uransa väkivallattoman vastarinnan äänenkannattajassa, Peace News -lehdessä 70-luvun alussa, jonka jälkeen hän toimi WRI:n toimistolla koordinaattorina vuodet 1985-97. Akateemista tutkimusta väkivallattomuudesta Howard teki vuosien varrella Bradfodissa, Cambridgessa, Coventryssa ja Madridissa. Ennen äkillistä kuolemaansa Howard toimi toista kauttaan WRI:n puheenjohtajana. Hänet oli valittu tehtävään ensimmäistä kertaa vuonna 2006.

Itse tapasin Howardin ensimmäistä kertaa osallistuessani WRI:n seminaariin Oxfordissa vuonna 2000. Teemana oli väkivallattoman toiminnan rooli Kosovosta Seattleen. Yhtenä Balkan Peace Teamin perustajista Howard toimi 90-luvulta alkaen aktiivisesti väkivallattoman vastarinnan parissa Kosovossa. Vuonna 2000 hän oli juuri julkaissut kirjan ”Civil Resistance in Kosovo”.

Vuosien varrella edustaessani AKL:ää WRI:n neuvostossa opin arvostamaan Howardin organisointikykyä, asiantuntemusta, arjen realismia, huumorintajua sekä avointa ja lämmintä suhtautumista toisiin ihmisiin. Howard yhdisti työssään teorian ja käytännön ja ymmärsi miten väkivallaton vastarinta milloinkin toimii – ja milloin ei. Howardin menettäminen on suuri menetys kansainväliselle antimilitaristiselle liikkeelle. Vielä suurempi menetys on Howardin leskelle Yolandalle ja lapsilleen Violetalle ja Ismaelille.