Pääkirjoitus

Yhdysvaltojen imperiumi liittolaisineen aloitti keväällä 2003 kansainvälisen lain vastaisen hyökkäyssodan Irakia vastaan perustellen hyökkäystään maan väitetyillä joukkotuhoaseilla. YK:n asetarkastajat Hans Blixin johdolla eivät löytänäät Irakista merkkejä säilytetyistä joukkotuhoaseista. Myöskään nyt tehtävästään eronneen David Kayn johtamat Yhdysvaltojen omat asetarkastajat eivät pystyneet löytämään Irakista joukkotuhoaseita.

Samaan aikaan kun etsinnät Irakissa osoittautuivat tuloksettomiksi löysivät USA:n ja sen liittolaisten kansalaiset puolestaan liittouman omista sotilastukikohdista selviä todisteita laittomista joukkotuhoaseista.

Avoimen sodan aikana Yhdysvaltojen armeija pelasti suuren mediarummutuksen saattelemana irakilaisesta sairaalasta sotamies Jessica Lynchin. Pelastusoperaatio ja väitetty vangin pahoinpitely osoittautuivat myöhemmin valheeksi.

Samaan aikaan yhdysvallat pitää satoja vankeja, joita ei ole syytetty mistään rikoksesta ja joiden oikeudellinen status on evätty, Guantamon sotilastukikohdassa, josta on myös kuulunut raportteja kidutuksesta.

Imperiumin moraali ja logiikka tuntuu äkkiseltään ontuvalta, mutta on ymmärrettävämpää Pentagonissa työskentelevän strategin lausunnon valossa: “USA:n asevoimien käytännön rooli on pitää maailma turvallisena meidän taloudellemme ja meidän kulttuuriselle aynnäköllemme. Näiden päämäärien eteen olemme valmiit tekemään kohtuullisen määrän tappamista.”

Voima joka on valmis ja ilmeisen kykenevä suoraan väkivaltaan tukeakseen rakenteellista väkivaltaa kulttuurisen väkivallan oikeuttamana tuskin kuitenkaan on pysyvä - niin maailman kuin Yhdysvaltojen rauhaa rakastavien ihmistenkin onneksi.

Toimimalla kuten toimii Yhdysvallat synnyttää jatkuvasti kasvavaa vastarintaa itseään vastaan ja ”terrorismin vastaisella sodallaan” luo yhä laajemmalle levinnyttä terrorismia. Samaan aikaan kansa maan rajojen sisäpuolella unohtuu, kun yhä kasvava osuus valtion rahoista tuhlataan ulkomailla ruutina, teräksenä ja polttoaineena savuna ilmaan. Näistä syistä USA tulee seuraamaan Rooman, Britannian ja Neuvostoliiton tiellä.

Artikkelissaan “On the Coming Decline and Fall of the US Empire”, josta edellä käytetty lainauskin on peräisin, tutkija professori Johan Galtung laskee Yhdysvaltojen imperiumilla olevan elinaikaa noin 20 vuotta, alkaen vuosituhannen alusta.

Toivottavasti hänen arvionsa on pessimistinen.