Aseistakieltäytyjäuutisia maailmalta

Turkki: Mehmet Bal vapautettiin

Turkkilainen aseistakieltäytyjä Mehmet Bal (ks. S&T 4/02) vapautettiin sotilasvankilasta 28.1.2003. Vapauttaminen tuli yllätyksenä kaikille hänen tukijoilleen. Armeijan tiedustelupalvelu pidätti viime syksynä reilun kuukauden vangittuna olleen Balin 22.1., minkä jälkeen hänet Adanan sotilasvankilaan.

Adanassa Mehmet Balia kuulusteltiin ja häntä vastaan päätettiin nostaa syyte. Häntä ei kuitenkaan määrätty tutkintavankeuteen, vaan lähetettiin sotilasyksikköönsä, jossa hänet majoitettiin upseerien vierashuoneeseen. Sotilasosaston komentaja määräsi hänet lähetettäväksi Adanan sotilasvankilaan, jossa hänelle annettiin kolmen kuukauden loma ”persoonallisuuden häiriintymisen takia”. Hänet määrättiin ilmoittautumaan Turkin armeijan lääketieteellisessä akatemiassa Ankarassa “loman” päätyttyä huhtikuun lopulla.

Turkkilaiset aseistakieltäytyjäaktiivit epäilevät, että koko episodi – tiedustelupalvelun suorittama pidätys ja loma terveydellisin perustein – oli etukäteen suunniteltu. He olettavat, että Bal aiotaan julistaa palvelukseen kelpaamattomaksi kolmen kuukauden jakson päätyttyä. Hän ei kuitenkaan aio ilmoittautua loman jälkeen. Tällöin hänet tullaan todennäköisesti pidättämään uudelleen.

Serbia: aseistakieltäytyjä määrättiin uudelleen palvelukseen

Milan Gligoric, Jehovan todistaja Ljubovijasta, tuomittiin 12.12. neljän kuukauden ehdonalaiseen vankeuteen aseistakieltäytymisen johdosta. Helmikuussa hänelle kuitenkin toimitettiin uusi palvelukseenastumismääräys. Serbialaiset ak-aktiivit pelkäävät, että Gligoric tullaan vangitsemaan, vaikka Serbian ja Montenegron uusi perustuslaki turvaa oikeuden aseistakieltäytymiseen. Gligoric on valmis todella siviililuontoiseen vaihtoehtopalvelukseen, mutta sellaista mahdollisuutta ei tällä hetkellä ole Serbia-Montenegrossa. Hän ei kuitenkaan hyväksy aseetonta palvelusta armeijassa, millainen vaihtoehto olisi tarjolla.

Etelä-Korea: aseistakieltäytyjä puoleksitoista vuodeksi vankeuteen

Maaliskuun 20. tulleen tiedon perusteella 22-vuotias eteläkorealainen aseistakieltäytyjä Hee Jai Lim on tuomittu puolekstoista vuodeksi vankeuteen, koska hän oli kieltäytynut palvelemasta armeijassa. Oikeudenkäynti tapahtui 12. divisioonan sotilaspoliisioikeudessa Kangwon-dossa. Limiä puolusti tehtävään nimetty sotilasasianajaja.

Ennen tuomitsemista Lim totesi: “Toivon, ettei kaltaisiani ihmisiä enää joudu sotilasoikeuksien eteen aseistakieltäytymisen johdosta. Odotan, että hallituksenmme luo vaihtoehtopalveluksen auttaakseen ihmisiä palvelemaan maataan lojaalisti omnatuntonsa ja uskonsa mukaisesti.” Hän itki puhuessaan oikeudelle ja vetoomus teki vaikutuksen tuomariin.

Aseistakieltäytyminen on kiistanlainen kysymys Etelä-Koreassa. Joka vuosi noin 500 nuorta miestä – useimmat heistä Jehovan todistajia – kieltäytyy palvelemasta armeijassa ja tuomitaan vankeuteen. Aikaisemmin tuomio oli kolme vuotta, mutta se lyhennettiin hiljattain puoleentoista. Parhaillaan Etelä-Korean vankiloissa istuu n. 1500 aseistakieltäytyjää. Maaliskuussa Soulissa järjestettiin kansainvälinen aseistakieltäytyjäkonferenssi, jonka järjesti Korea Solidarity for Conscientious Objection. Kyseessä on kolmenkymmenen aseistakieltäytymisoikeuden tunnustamisen puolesta toimivat ryhmän koalitio.

Kaksi brittisotilasta kieltäytyi taistelemasta – sotaoikeus uhkaa

Kaksi brittiläistä sotilasta on joutumassa sotaoikeuteen kieltäydyttyään taistelemasta Irakissa moraalisista syistä. 16. ilmahyökkäysprikaatin sotamies ja teknikko on lähetetty kotiin ja heitä odottaa maksimissaan kahden vuoden vankeustuomio. He kertoivat, etteivät halua osallistua sotaan, joka johtaa siviilien kuolemaan.

Lincolnilainen lakimies Gilbert Blades kertoo, että puolustusministeriö on pitänyt tapaukset piilossa julkisuudelta, koska pelkää PR-katastrofia. Miesten odotetaan puolustautuvan oikeudessa vetoamalla ihmisoikeuslainsäädäntöön. Bladesin mukaan Euroopan ihmisoikeussopimksen 10. artikla sallii sotilaiden ”ilmaista huolensa Irakin vastaisen sodan järkevyydestä”. Myös kolmatta sotilasta, joka kieltäytyi lähtemästä Irakiin yksikkönsä mukana, saattaa uhata oikeudenkäynti.

Myös yksi amerikkalainen merijalkaväen sotilas on ilmoittautunut aseistakieltäytyjäksi. 20-vuotias seattlelainen Stephen Funk jätti ilmoittautumatta yksikköönsä, koska pitää sotaa moraalittomana. Hän joutunee sotaoikeuteen ja myöhemmin sotilasvankeuteen. ”Tiedän, että saan rangaistuksen. Otan kuitenkin mielummin sen kuin elän loppuelämäni sen kanssa, mitä joutuisin tekemään Irakissa”, hän kertoi englantilaiselle Guardian-lehdelle ennen kiinnijättäytymistään.
http://www.scotlandonsunday.com
http://www.guardian.co.uk

Armenia: aseistakieltäytyjälle kolme vuotta työleiriä

Armenialainen aseistakieltäytyjä Hambartsun Odabashyan tuomittiin 1. huhtikuuta kolmeksi vuodeksi työleirille. Hän oli kieltäytynyt asepalveluksesta uskonnollisen vakaumuksensa johdosta. Hänelle langetettiin 3. maaliskuuta puolentoista vuoden tuomio, josta syyttäjä valitti, ja Jerevanin valitustuomioistuin korotti tuomion maksimiin. Tällä hetkellä maassa on 11 vangittua aseistakieltäytyjää ja seitsemän on tutkintavankeudessa. Armenian ulkoministeriönedustaja kertoi hiljattain, että maahan ollaan säätämässä vaihtoehtopalveluksen mahdollistava laki tämän vuoden lopulla.

Saksa: totaalikieltäytyjä sotilasarestissa

Saksalainen totaalikieltäytyjä Florian Quellmalz pidätettiin 1.4. hänen mentyä kasarmille ilmoittamaan kieltäytymisestään. Hänet oli määrätty aloittamaan sotilapalvelus samana päivänä. Ensimmäisen pidätyksen pituus on tavallisesti 7 päivää, sen jälkeen totaalikieltäytyjä pidätetään 14 päiväksi ja lopulta kaksi tai kolme kertaa 21 päiväksi. Pidätysten jälkeen totaalit julistetaan tavallisesti palvelukseen kelpaamattomaksi ja asia siirretään syyttäjälle.