Totaalikieltäytyjät televisiossa

TV2 esitti 14. maaliskuuta Silminnäkijä-dokumenttisarjassaan Juha Portaankorvan toimittaman totaalikieltäytyjistä kertoneen reportaasin Taipumattomat. Ohjelmassa seurattiin kolmen totaalikieltäytyjän vaiheita. Ensimmäinen heistä oli Tuomas Tahko, joka kävi ulosottomiehen luona sopimassa vankilaanmenosta ja tapasi varuskunnan kahvilassa asepalvelusta suorittavan ystävänsä.

Tahkon astuttua vankilan portista sisään siirtyi dokumentti Belgiaan seuraamaan sieltä turvapaikkaa hakevan Jussi Hermajan tekemisiä. Ohjelmassa Hermaja viimeisteli asianajajansa kanssa korkeimmalle oikeudelle kielteisestä turvapaikkapäätöksestä tehtyä valitusta, jonka läpimenosta asianajaja tuntui olevan vakuuttunut. Kamera seurasi Hermajaa myös työvoimatoimistoon, jossa virkailija kehotti häntä opiskelemaan flaamia. Hermaja kertoi ajattelevansa Gentiä jo uutena kotinaan.

Viimeisenä TV-yleisölle näytti kasvonsa pohjoissavolainen Ari Saastamoinen, jonka kanssa dokumentintekijä vietti hänen viimeisen päivänsä Juuan avovankilassa. Saastamoinen kertoi olleensa armeijassa pari viikkoa mutta ymmärtäneensä sen itselleen vääräksi paikaksi komentajan käskiessä: ”Ampukaa, vihollinen tulee tuolta”.

Taipumattomat käsitteli totaalikieltäytymistä hyvin monipuolisesti ja puolueettomasti. Esille tuotiin Amnestyn mielipidevankiadoptiot sekä totaalikieltäytyjien määrän voimakas kasvu ja sen syyt. Toisin kuin toinen viime aikoina nähty totaalikieltäytymisdokumentti, Visa Koiso-Kanttilan Aktivisti, Taipumattomat ei keskittynyt yhteen henkilöön vaan antoi totaalikieltäytymiselle useat toisistaan erottuvat kasvot.

Taipumattomat asetti myös eturivin poliitikot vaikeiden kysymysten eteen. Dokumentissa kaivettiin esiin pääministeri Paavo Lipposen ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan aseistakieltäytymiseen yllyttämisestä 60-luvun radikalismin vilkkaimpina vuosina saamat tuomiot sekä presidentti Tarja Halosen menneisyys rauhanliikkeessä. Heistä vain Tuomioja oli suostunut antamaan haastattelun. Hän kertoi puoltavansa siviilipalveluksen lyhentämistä 11:een kuukauteen.