Lauri Uusitalon tukikampanja alkoi kuorma-autoajelulla

7. tammikuuta Huittisten linja-autoasemalle Porin prikaatiin vievää bussia odottamaan kokoontuneet nuoret miehet (ja ainakin yksi nainen) eivät olleet ainoita, jotka ryhtyivät tuona päivänä laskemaan aamuja. Samana päivänä, kun tuhannet nuoret astuivat armeijan harmaisiin, aloitti totaalikieltäytyjä Lauri Uusitalo 197 päivän vankeusrangaistuksensa suorittamisen Huittisten vankilassa.

Uusitalo kieltäytyi kaikesta asevelvollisuuteen liittyvästä palvelusta, koska hän vastustaa militarismia ja sotaa. Uusitalon mielestä turvallisuus ei voi perustua aseisiin. Siviilipalvelusta hän pitää nykyisellään rangaistusluontoisena mm. sen pituuden vuoksi.

Lauri Uusitalon tueksi järjestetyn mielenosoituksen aluksi kuultiin linja-autoasemalla puhe Suomen totaalikieltäytymistilanteesta. Sen jälkeen tarttui Uusitalo itse megafoniin ja kertoi ohikulkijoille ja paikalle saapuneille toimittajille omasta vakaumuksestaan.

Kun puheet saatiin pidettyä ja tapauksesta kertovat lentolehtiset jaettua, nousi saattojoukko banderolleineen kuorma-auton lavalle. Penkkariaje- luissa harjaantunut kuljettaja suuntasi kohti keskisatakuntalaisen pikkukaupungin keskustaa, jossa rauhanlauluja auton lavalla laulanut mielenosoittajajoukko sai osakseen hämmentyneitä katseita. Kaupunkikierroksen jälkeen matka jatkui kohti avovankilaa, jonka portista Uusitalo astui sisään tukijoukon kannustusten saattamana.

Tukikeikalla teatteria ja musiikkia

Laurin Uusitalon tukikampanja jatkui Aseistakieltäytyjäliiton uuden Tampereen osaston ravintola Telakalla 16. tammikuuta järjestämällä tukikeikalla. Keikka alkoi Teatteri Poleemin mediakriittisellä sketsikimaralla, jossa nähtiin monia Haluatko katsojaksi? -kokoillan esityksestä tuttuja sketsejä. Poleemin itseironialla sävyttyneestä piikittelystä saivat osansa niin armeija ja eläinkokeet, kuin nihilismikin.

Illan musiikillisen tarjonnan aloitti Punk Lurex Ok, jonka anti ailahteli yhtyeen nimestä huolimatta reggaen ja rauhanlaulujen välillä - punkkia tietysti unohtamatta.

Loppuunmyydyn illan päätti Pelle Miljoona, joka ei tällä kertaa tarvinnut äänensä taustaksi muuta kuin kitaran ja huuliharpun. Taustayhtyeen puuttuminen jätti biisien väliin tilaa puheille, jotka leijuivat jossakin korkealla maanpinnan yläpuolella. Leijumistilassa olevalta vaikutti keikan loppupuolella osa yleisöstäkin.

Lauri Uusitalon tukikampanja on osa Aseistakieltäytyjäliiton vuonna 2000 käynnistämää kampanjaa totaalikieltäytyjien armahtamiseksi. Kampanjalla vedotaan tasavallan presidentti Tarja Haloseen, jolla olisi armahdusoikeuttaan käyttämällä mahdollisuus pelastaa Suomi mm. ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mielipidevankiadoptioiden tuomalta kiusalliselta kansainväliseltä julkisuudelta. Amnesty on syksystä 1999 alkaen tunnustanut jo 27 suomalaista totaalikieltäytyjää mielipidevangiksi, koska se pitää Suomen siviilipalveluksen pituutta rangaistusluonteisena. Myös Lauri Uusitalo hakee itselleen mielipidevangin statusta.


Vetoomuksia Lauri Uusitalon armahtamiseksi saa Aseistakieltäytyjäliiton toimistolta.
Teatteri Poleemi esiintyy Helsingissä Dommalla (Leppäsunkatu 9, sisäpiha) 8.2. klo 19 ja 9.2. klo 20.