2001/2

Sivari&Totaali 2-2001 (PDF)

-st_2-2001st_2-2001

Sota elämäntapana

Angolan sota on muuttunut hiljaiseksi, mikä on lähes täydellinen tilanne sekä sodanlietsojille että ulkopuolisille, jotka tekevät voittoja maan tuhoutumisella. Angolan sota ei enää häiritse julkista mielipidettä. Se on vanha ja vaikeasti käsiteltävä asia. Se aiheuttaa välinpitämättömyyttä.

Sivarien asumisasiat vihdoinkin esillä julkisuudessa

Siviilipalvelusmiesten asumiskustannusten korvaamisjärjestelmän katastrofaalinen tilanne oli esillä julkisuudessa heinäkuussa. Työministeri Tarja Filatov kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa 17.7., että esittää sivarien asumiskustannusten siirtämistä valtiolle, mikäli saa hallituksessa ”riittävää tukea” muilta ministereiltä. Ainakaan työministeriön budjettiesitykseen se ei kuitenkaan sisälly.

Asevelvollisuuttaan suorittava nuori ampui mielenosoittajan Italiassa

Maailman rikkaimpien teollisuusmaiden G8-kokouksen aikana Genovassa 20-vuotias asepalvelustaan suorittava karabinieeri surmasi paikallisen 23-vuotiaan mielenosoittajan Carlo Guilianin ampumalla tätä kahdesti kasvoihin. Tämän jälkeen karabinieerien auto, jonka kyydissä ampuja oli, ajoi Guilianin ruumin yli. Ennen ampumista Giuliani oli heittänyt karabinieerien autoa kivillä.

Bomspotting III – ydinaseita vastaan Belgiassa

“Kun kysyin äsken operaatiota johtavalta poliisilta mikä on tilanne ulkona tukikohdassa, hän vastasi: ‘Kaaos, täydellinen kaaos.’ ”
–Pol D’Huyvetter, Kleine Brogel 16.4.2001

Pääsiäismaanantai on länsieurooppalaisen rauhanliikkeen perinteinen toimintapäivä. Tänäkin vuonna mielenosoituksia järjestettiin ainakin Belgiassa, Englannissa, Hollannissa ja Saksassa. Näistä saavutuksiltaan ylivoimaisesti merkittävin oli Belgian “Bomspotting III”-niminen ydinaseiden vastainen tapahtuma Kleine Brogelin lentotukikohdan ulko- ja sisäpuolella.

Yhdistele sisältöä