Täydennyspalvelukseenmääräyskäytäntö muuttui

Palvelukseen kutsutaan kaikki reservistä kieltäytyneet

Reservistä kieltäytyminen tuli mahdolliseksi vuonna 1987 siviilipalveluslakiin tehtyjen muutosten myötä. Korvaavaksi palveluksi luotiin silloin ”täydennyspalvelus”; viikon mittainen siviililuotoinen palvelus, jonka sisällöstä palveluksen järjestävä siviilipalveluskeskus saa melko vapaasti päättää.

Vuonna -87 säädetyn lain mukaan täydennyspalvelukseen määrätään aina ne reservinkieltäytyjät, joilla kieltäytymishetkellä on voimassaoleva kutsu kertausharjoituksiin. Niiden reservinkieltäytyjien, joilla voimassaolevaa kertausharjoituskutsua ei ole, täydennyspalvelukseen kutsumisen laki jättää siviilipalveluskeskuksen harkittavaksi. Lain voimaantulon jälkeen vakiintui käytäntö, jonka mukaan täydennyspalvelukseen ei määrätä lainkaan niitä reservinkieltäytyjiä, joilla voimassaolevaa kertausharjoituskutsua ei ole.

Kymmenvuotinen käytäntö kuitenkin muuttui hieman yllättäen siviilipalveluskeskuksen siirryttyä Lapinjärvelle runsaat kolme vuotta sitten. Keskuksen johtaja Eero Soinio vahvistaa käytännön muuttuneen. ”Tänä vuonna on määrätty täydennyspalvelukseen 243 miestä, eli kaikki vuonna 2000 reservistä kieltäytyneet”, Soinio kertoo.

Perusteluja käytännön muuttumiselle siviilipalveluskeskus ei kerro. Toisaalta käytäntö olisi joka tapauksessa muuttunut lähivuosina, mikäli puolustusvoimat toteuttaa suunnitelmansa ensimmäisen kertausharjoituksen määräämisestä varusmiehille jo palveluksen päättyessä.

Kaikkia reservistä kieltäytyneitä täydennyspalvelus ei kiinnosta. Soinion mukaan monet palvelukseen määrätyt hakevat lykkäystä, mutta lykkäyksiä ei juurikaan myönnetä: esimerkiksi työntekoon liittyvät syyt eivät yleensä kelpaa lykkäysperusteiksi. Ehkä juuri tästä johtuen monet jäävät luvatta pois täydennyspalveluksesta.

Puolustusvoimat on viime vuosina pyrkinyt vähentämään kertausharjoituksista poisjäämistä mm. tiukentamalla lykkäysperusteita. Tämä muutos lienee vaikuttanut myös täydennyspalveluskäytännön kiristymiseen. Täydennyspalveluksesta kieltäytyneitä tai luvatta poisjääneitä odottaa oikeudenkäynti ja sakkorangaistus. Sakko ei kuitenkaan poista täydennyspalvelusvelvollisuutta, vaan sitä seuraa uusi palvelukseenastumismääräys. Täydennyspalvelukseen voi kuitenkin joutua vain kerran. Kertaalleen suoritettu palvelus poistaa kertausharjoitusvelvollisuuden.

Ensiapukoulutusta tai ulkotyötä

Täydennyspalvelus toteutetaan kahdessa paikassa – siviilipalveluskeskuksessa Itä-Uudenmaan Lapinjärvellä tai Pelastuskeskuksen koulutuskeskuksessa Pohjois-Savon maitokaupungissa Kiuruvedellä. Molemmissa paikoissa on tänä vuonna neljä noin kolmenkymmenen miehen palveluserää. Palveluksen sisältö vaihtelee näiden paikkojen välillä melkoisesti.

Kiuruvedellä palvelus on pääosin luokkaopetusta, jossa perehdytään ensiapuun, väestönsuojeluun ja kriisivalmiuteen. Lisäksi ohjelmaan saattaa kuulua esim. paloharjoitus. Majoitus tapahtuu hotellia muistuttavassa asuntolassa.

Lapinjärvellä täydennyspalvelus on Eero Soinion sanoin ”käytännön ulkotyötä ympäristönkohennushankkeissa”. Parina edellisenä kesänä täydennyspalvelusmiehet ovat kun- nostaneet siviilipalvelukeskuksen pihapiiriin vanhan valtiontilan perintönä jääneitä talousrakennuksia. Ohjelmaan on yleensä mahtunut myös paikallisia taide- ja kulttuurikohteita esittelevä kiertoajelu.

Lapinjärvelle saapuvia kehotetaan varustautumaan samaan tapaan kuin varustaudutaan viikon mittaiselle matkalle ”alkeelliselle kesämökille”. Erähenkisimmille mainostetaan myös mahdollisuutta telttamajoittumiseen koulutuskeskuksen pihapiirissä. Kotonakaan yöpymistä ei ole kielletty, kunhan saapuu aamulla ajoissa työpalveluun.

Parinkymmenen markan päivärahan lisäksi palveluksesta maksetaan täydennyspalveluspalkkaa 274 markkaa päivässä, joten esimerkiksi työttömälle tai opiskelijalle täydennyspalvelus saattaa tilapäisesti tuoda mukavan korotuksen tuloihin. Rahojen käytössä kannattaa kuitenkin olla varovainen. ”Julkinen tökerö juopottelu ei ole sallittua ja epäasiallisesti juopuneena käyttäytyminen on kiellettyä”, todetaan täydennyspalvelusmiehille lähetettävissä ohjeissa.