Avoin kirje, Helsingissä 1.2.2001 – Arvoisa tasavallan presidentti

Tänään torstaina 1. helmikuuta järjestetään mielenosoitus Teidän virka-asuntonne Mäntyniemen edustalla. Mielenosoitus vaatii parhaillaan vankeustuomiotaan suorittavan Sami M. J. Niemisen ja muiden totaalikieltäytyjien armahtamista.

Sami M. J. Nieminen aloitti siviilipalvelusrikoksesta saamansa 197 vuorokauden ehdottoman vankeusrangaistuksen suorittamisen Helsingin työsiirtolassa 2. lokakuuta 2000. Nieminen kieltäytyi sekä varusmies- että siviilipalveluksesta, koska hän ei koe asevarustelun edesauttavan turvallisuuden rakentamista, eikä siksi halua marssia valtion organisoiman väkivaltakoneiston riveissä.

Nieminen on yksi niistä 56:sta nuoresta miehestä, jotka vuonna -99 tuomittiin vankilaan vakaumuksensa vuoksi. Totaalikieltäytyjien määrä on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. Yhtenä syynä tähän on siviilipalveluksen kohtuuton pituus yleisimpään varusmiespalvelusaikaan verrattuna. Samasta syystä arvostettu ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tunnustanut jo 16 suomalaista totaalikieltäytyjää kansainvälisiksi mielipidevangeiksi. Tästä huolimatta eduskunta torjui jopa valtioneuvoston esittämän riittämättömän siviilipalvelusajan lyhennyksen.

Suomessa totaalikieltäytyjien vankeusrangaistukset ovat kansainväli- sesti vertailtuna ankaria. Totaalikieltäytyjien tuomiot vastaavat esimerkiksi useista varkauksista tai pahoinpitelyistä langetettavia rangaistuksia. Suomen lainsäädäntö myös kohtelee aseistakieltäytyjiä epätasa-arvoisesti. Jehovan todistajat on Suomessa erityislailla vapautettu uskonnollisen vakaumuksensa perusteella kokonaan asevelvollisuudesta, mutta muut vastaavan vahvan vakaumuksen perusteella asevelvollisuudesta kieltäytyvät tuomitaan ehdottomaan vankeuteen. Totaalikieltäytyjien rangaistusten voidaan Suomessa monilta osin katsoa rikkovan kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

Tähän mennessä Te olette käsitelleet totaalikieltäytyjien puolesta tehdyt armahdusanomukset, joita on tehty lähes kaksikymmentä, vasta vangittujen vapauduttua, joten kaikki anomukset on jätetty varteenottamatta. Myös Sami M. J. Niemisen puolesta tehty armahdusanomus sai Teiltä samanlaisen vastauksen. Niemisellä oli päätöksentekohetkellä kuitenkin yli puolet tuomiostaan suorittamatta, joten päätöksenne on tehty väärin perustein. Niemisen puolesta on jo tehty uusi armahdusanomus.

Teidät tunnetaan ihmisoikeus- myönteisyydestänne ja taustoistanne rauhanliikkeessä. Presidenttinä Teillä on mahdollisuus puuttua Suomen lainsäädännön ongelmakohtiin ja pelastaa Suomi Amnesty Internationalin adoptioiden tuomalta kiusalliselta kansainväliseltä julkisuudelta. Toivomme Teillä olevan rohkeutta itsenäiseen ja riippumattomaan päätökseen tässä asiassa.

 

Kunnioittavasti

Sampsa Oinaala
Aseistakieltäytyjäliitto ry