SOA suljettiin, uusi samanlainen tilalle

USA:n kongressi päätti kesällä lakkauttaa latinalaisen Amerikan sotilaita kouluttavan the School of Americasin (SOA), josta ovat hakeneet oppejaan monet maanosan pahamaineisimmista ihmisoikeusri-kollisista. Viime aikoina suuri osa laitoksen oppilaista on tullut Meksikosta ja Kolum-biasta, joissa tapahtuvat myös läntisen pallonpuoliskon pahimmat ihmisoikeus-rikokset.

Samassa äänestyksessä päätettiin kuitenkin perustaa uusi oppilaitos nimeltään “Läntisen pallonpuoliskon turvallisuusyh-teistyön maanpuolustusoppilaitos“, joka toteuttaa samaa tehtävää ja toimii samassa paikassa kuin SOAkin, Fort Benningin sotilastukikohdassa Georgiassa.

SOAn lakkauttamiseksi jo yli kymmenen vuoden ajan mielenosoitusten ja lob-baamisen muodossa työskennellyt SOA Watch-liike aikoo luonnollisesti jatkaa toimintaansa, ja vuosittaista suurmielenosoi-tusta Fort Benningissä ensi marraskuussa valmistellaan jo täyttä päätä. Viime vuonna SOAn sulkemista vaatinut mielenosoitus kokosi n. 12.000 ihmistä, joista 4.400 osallistui kansalaistottelemattomuuteen kävelemällä luvatta tukikohdan alueelle.