2000/3

Sivari&Totaali 3-2000 (PDF)

st_3-2000st_3-2000

Sivulla:

4. Ahmatti2000 –kampanja muistutti todellisista turvallisuusuhkista

6. Uudenlaista mielenosoituskulttuuria luomassa
- Vangitut totaalikieltäytyjät

7. Totaalikieltäytyjän sakot muutettiin vankeudeksi – edessä vielä pitkä tuomiokierre

8. Kokemus Lapinjärveltä

9. Muurinmurtajille kovat tuomiot

10. “Me olemme yhä sodassa, aivan erityslaatuisessa sodassa.”

11. Asevelvollisuuskeskustelua Saksassa
- Aseistakieltäytyjiä Euroopan reunoilla

Puolustusvoimat ei ottanut sivareiden haastetta vastaan

Helsingin yliopistolla palvelustaan suorittava siviilipalvelusmies Taku Suzuki sai kesällä kokea pettymyksen. Hän otti yhteyttä lähes kaikkiin Etelä-Suomen varuskuntiin ja kertoi ideas-taan järjestää ystävyysjalkapallo-ottelu siviilipalvelus- ja varusmiesten välillä. Yksikään varuskunta ei ottanut haastetta vastaan.

Aluksi Suzukin idea sai osakseen kiinnostusta. Esimerkiksi varusmiehet ja liikuntakasvatusupseerit suhtautuivat ajatukseen jalkapallo-ottelusta myönteisesti. Suhtautuminen kuitenkin muuttui asian käsittelyn siirtyessä puolustusvoimien hierarkiassa ylöspäin.

Kansalaisjärjestöt vaativat asevientikieltoa indonesiaan

33 Eurooppalaista kansalaisjärjestöä jätti 18. syyskuuta yhteisen Euroopan Unionin ministerineuvostolle suunnatun lausunnon Ranskan ulkoministerille. Lausunnossa vaadittiin vuonna 1999 käytetyn asevientikiellon Indonesiaan palauttamista voimaan.

Tärkein peruste asekiellon vaatimukselle ovat Länsi-Timorissa tapahtuneet kolmen YK:n virjailijan murhat, mutta muina syinä luetellaan myös levottomuudet ja Indonesian armeijan siviileihin kohdistamat väkivaltaisuudet Acehissa ja Länsi-Papualla.

Keski-Suomen sivari- ja aseistakieltäytyjätapaaminen

Jyväskylän AKL:n paikallisosasto järjestää tapaamisen sivareille, ja muille antimilitaristeille. Tarkoituksena on suunnitella syksyllä tarpeen vaatiessa järjestettävän sivarilakon toteutusta (mahdollinen oheistoiminta, yleisönosastokirjoittelu, muu mediatykitys yms.).

Tapaaminen järjestetään torstaina 12.10. klo 18 Järjestökellarilla (os. Voionmaankatu 34, Kotipizzan rakennuksen takapiha, paikalla opastus).

Aseistakieltäytyjien askeleet

Suomalaisen aseistakieltäytymisen historia palaa ainakin 1900-luvun alkuun. Aseistakieltäytyjien matka tähän päivään on täynnä alistumattomuutta ja vastarintaa. Usein aseistakieltäytyjät ovat onnistuneet nolaamaan virallisen järjestelmän kekseliäillä tempauksillaan.

Yhdistele sisältöä