Women in Black fasismia vastaan

Kansainvälisen naisten päivän julistus Serbiasta

Naisten liike on viettänyt maaliskuun 8.päivää perinteisesti järjestämällä katutapahtumia. Feministinen ja pasifistinen Women in Black -ryhmä on järjestänyt mielenosoituksia Belgradin toreilla nyt kymmenen vuoden ajan.

Tänä vuonna haluamme sanoa, että fasismista on tullut osa jokapäiväistä elämäämme ja selviytymiskeino monille. Väkivaltaan tottuminen on myös fasismia.

Fasismi pukeutuu tuhansiin valepukuihin – keittiöistämme makuuhuoneisiin… koska meille on opetettu, että me olemme aina vähän parempia kuin muut.

Käytämme sanaa fasismi, koska:

Se tekee meistä välinpitämättömiä kaikkea kohtaan – väkivaltaa, toisten kärsimyksiä, aggresiota, joukkomurhia, tuhottuja taloja, kuolemaa… Tämä välinpitämättömyys on fasismia.

Koska tyydymme suunniteltuun todellisuuteen ja vastuuttomuuteen peläten hylätyksi tulemista ja eristämistä. Myös tämä on fasismia.

Koska väkivallasta on tullut osa jokapäiväistä elämäämme – erilaisia lapsia hakataan kouluissa, tiedotusvälineitä tukahdutetaan sen takia, mitä ne näkevät ja kuulevat. Kaikki ne, joilla on erilaisia mielipiteitä, pahoinpidellään tai vangitaan. “Tärkeintä on, että Puolue on selviytynyt, me voimme vaihtaa kansan.”

Koska elämästämme on tullut irrelevanttia: sen takia keskimääräinen kuukausipalkkamme on 74 Saksan markkaa, koulumme ovat lämmittämättömiä ja opettajamme nälkäisiä, kaupunkiliikenne on riittämätöntä; samoin ovat lääkkeet, sokeri, öljy ja maito, sen takia ihmiset ovat sairaita ja yksinkertaisesti kuolemassa.

Me Women in Black, olemme päättäneet:

Suhtautua herkästi pienimpäänkin rikokseen ympäristössämme. Kieltäydymme asettumasta uhrin rooliin ja jaottelusta “meidän” ja “niiden” välillä.

Olla koskaan unohtamatta Toisia, sillä uskomme, että Toisten kokemukset ovat yhtä tärkeitä kuin omamme.

Puhua ääneen sorrosta, sodasta, köyhyydestä, pakollisesta asevelvollisuudesta, tuhotuista silloista, palavista kylistä… sillä hiljaisuus ei tuo mukanaan pelastusta.

Olla tottelematta valtiota, isiämme tai aviomiehiämme, sillä uskomme, että jokaisen meistä sisällä asuu antifasisti.

Ottaa vastuun toivosta, sillä me merkitsemme fasismin, olemme tietoisia siitä, emme ole peloissamme ja vastustamme sitä pienillä ja suurilla tottelemattomuuden teoilla – jokaisena päivänä.

SOLIDAARISUUS ERILAISTA KOHTAAN ON OHJELMA, JOTA ME KANNATAMME

Belgrad, 7. maaliskuuta 2000

Women in Black