Totaalikieltäytyjä vankilaan soittokunnan sävelten saattamana

– vankilassa olevien kieltäytyjien määrä rikkoi jälleen ennätyksen

Totaalikieltäytyjien määrän voimakas kasvu alkaa näkyä nyt pienellä viiveellä myös vankeustuomioiden täytäntöönpanossa. Kieltäytyjiä on mennyt vankilaan tiuhaa tahtia ja uusia ennätyksiä vankilassa istuvien totaalien määrässä on syntynyt jatkuvasti.

Maaliskuun alussa siviilipalvelusrikoksesta tai asevelvollisuudesta kieltäytymisestä tuomittuja istui suomen vankiloissa 24, mikä on ylivoimaisesti korkein luku nykyisen, vuonna –92 voimaan tulleen, siviilipalveluslain aikana. Viimeksi vastaava määrä vangittuja totaalikieltäytyjiä oli vuosina 1987-92 voimassaolleen väliaikaisen siviilipalveluslain aikana, jolloin siviilipalveluksen pituus oli 16 kuukautta. Tuolloin tuomiot olivat kuitenkin pidempiä, joten tällä hetkellä totaalikieltäytyjiä on todellisuudessa enemmän.

Ihmisoikeusjärjestö amnesty Inter-national on tunnustanut kansainvälisiksi mielipidevangeiksi tällä hetkellä vangittuina olevista kieltäytyjistä kymmenen. Kaikkiaan Amnestyn adoptoimia vankeja on Suomessa ollut tänä talvena 11, joista yksi on jo ehtinyt vapautua.

Helmikuun 16. päivänä vankeusran-gaistustaan kärsivien totaalikieltäytyjien määrä kasvoi jälleen yhdellä, kun espoolainen Pauli Jyrkinewsky aloitti 182 päivän tuomionsa suorittamisen. Jyrkinewsky kieltäytyi siviilipalveluksen loppuunsuorittamisesta vuonna –98 ja Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet saman vuoden syksynä. Helsingin hovioikeus piti Jyrkinewskyn tuomion ennallaan.

Torvimusiikkia, kirjelmä ja armahdusanomus

Puolenpäivän jälkeen kokoontui Helsingin Kolmen sepän aukiolle nelikymmenpäinen mielenosoittajajoukko, joka saattoi Jyrkinewskyn Katajanokan läänin vankilaan, jossa hänen oli ilmoittauduttava suorittamaan rangaistustaan. Mielenosoitusta tahdittamassa oli myös vastaperustettu Antimilitaristinen torvisoittokunta, joka kahden trumpetin ja kehden rummun voimalla soitti mm. Volgan lautturit –sävelmää.

Helsingin ydinkeskustan läpi hitaasti ja arvokkaasti edennyt kulkue, jonka kärjessä vanginpukuun puettu Jyrkinewsky marssi, sai ohikulkijoilta paljon huomiota osakseen. Eräs vastaantullut autoilijakin innostui musiikista sen verran, että ryhtyi tyyttäilemään trumpettien tahdissa.

Matkalla mielenosoittajat poikkesivat työministeriöön luovuttamaan siviilipalvelusjärjestelmän epäkohtia kritisoivan kirjelmän. Kirjelmässä toivottiin ministeriöltä pikaisia toimia siviilipalveluslain muuttamiseksi. Nykyisen siviilipalveluslain epäkohdat ovat merkittävin syy totaalikieltäytyjien määrän kasvulle.

Toisen kerran kulkue pysähtyi presidentin kanslian luona, jonne luovutettiin Pauli Jyrkinewskyn puolesta armahdusano-mus. Anomuksessa vedottiin siihen, ettei antimilitaristinen vakaumus voi olla rikos. Samalla käynnistyi Aseistakieltäytyjäliiton kampanja vangittujen totaalikieltäytyjien vapauttamiseksi (lisää kampanjasta sivulla 3).

Varsin liikuttava hetki koitti kulkueen saavuttua perille, kun Jyrkinewsky kiitti kättelemällä kaikkia mielenosoittajia saamastaan tuesta. Torvisoittokunta soitti vielä fanfaarin ja Pauli astui portista sisään Katajanokan vankilaan, josta hänet myöhemmin siirrettiin Suomenlinnan työsiirtolaan.