TP2000-kampanja jatkuu

Trident Ploughshares -aurantakojakampanja jatkuu. Elokuussa järjestetty ensimmäinen aseidenriisuntaleiri Faslanen ydinsukellusvenetukikohdan luona Skotlannissa sai jatkoa marraskuun puolivälissä, kun aurantakojat eri maista kerääntyivät jälleen leikkaamaan tukikohdan aitoja ja tunkeutumaan sen alueelle riisuakseen ydinsukellusveneen aseista. Jatkossa aseidenriisuntaleirejä on tarkoitus järjestää kolmen kuukauden välein.

13. marraskuuta pidätettiin viiden hengen ryhmä, joka yritti tunkeutua tukikohtaan. Ryhmään kuului kolme suomalaista: Hanna Järvinen, Katri Silvonen ja Lotta Muurinen, hollantilainen Krista van Velzen sekä englantilainen Angie Zelter. Ryhmän jäsenet kertoivat olevansa valvomassa kansainvälisen oikeuden toteutumista: Haagin kansainvälinen tuomioistuin päätti heinäkuussa 1996, että ydinaseilla uhkaaminen tai niiden käyttö on pääsääntöisesti vastoin kansainvälistä lakia.

Muurinen vapautettiin saman päivän iltana ja muut suomalaiset 16. marraskuuta. Heitä vastaan ei nostettu syytteitä. Sen sijaan van Velzen ja Zelter olivat oikeuden edessä samana päivänä. He kiistivät syyllisyytensä. Oikeudenkäynti jatkuu tammikuussa.

Elokuisen leirin aikana poliisi teki yli 100 pidätystä. Kymmenkunta ihmistä määrättiin pidemmäksi ajaksi tutkintavankeuteen, joukossaan Katri Silvonen ja Hanna Järvinen, jotka viettivät elo- syyskuussa yli kuukauden Cornton Valen vankilassa. Elokuun toiminnan aiheuttamat oikeudenkäynnit alkoivat samoihin aikoihin toisen aseidenriisuntaleirin kanssa. 10.11 järjestetyssä oikeudenkäynnissä Hanna Järvinen ja belgialainen Hans Lammerant tuomittiin pienehköihin sakkorangaistuksiin. Muut tuolle päivälle suunnitellut oikeudenkäynnit lykättiin tammikuulle.

Aurantakojaliike on vuonna 1980 toimintansa aloittanut väkivallaton antimilitaristinen kansalaistottelemattomuusliike. Aurantakoja-aktiossa rikotaan symbolisesti aseita, tavallisesti pienillä vasaroilla. Liikkeen nimissä on järjestetty yli 60 tällaista aktioita. Liikkeen toimintaperiaatteisiin kuuluu avoimuus sekä vastuun ottaminen omista teosta: aktivistit jättäytyvät aina vapaaehtoisesti kiinni tekojen jälkeen. Britannian ydnaseohjelmaa vastaan suunnattu Trident Ploughshares-kampanja on kautta aikojen laajin aurantakojakampanja. Kampanja on herättänyt laajaa huomiota sekä Brittein saarilla että myös ulkomailla - erityisesti luonnollisesti aktivistien kotimaissa.

Enemmän tietoja sekä aurantakojaliikkeestä että Trident Ploughshares 2000 -kampanjasta löydät Aurantakoja-lehdestä, joka on julkaistu Sivari&Totaali 2/98:n liitteenä.