1998/3

Sivari&Totaali 3-1998

Sivulla:
3 -     Sivarilakko 5.11.1998
4 -     Laki kiertää valiokunnissa
5 -     Uusi rinnakkaisaloite sisään
5 -     Outi tahtoo sanktioita
6 -     AKL:n lausunto työvaliokunnalle 13.11.98
9 -     Sivarille linnaa aamu-unisuudesta
9 -     Siviilipalvelusmiesten määrän lasku vähäistä
10 -     Totaalikieltäytyjien määrä kasvussa
11 -     Rohkeus - Arndt Pekurisen elämä ja teloitus

Sivarille puoli vuotta ehdotonta aamu-unisuudesta

Savonlinnan käräjäoikeus tuomitsi maanantaina 9.11 20-vuotiaan siviilipalvelusmiehen 174 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen palvelusvelvollisuuden olennaisesta laiminlyömisestä. Perusteena oli se, että miehen katsottiin olleen viitenä päivänä poissa palveluksesta Lapinjärven koultuskeskuksessa, kun hän ei ollut paikalla käskynjaossa.

Siviilipalvelusmiesten määrän lasku vähäistä

Muutamissa tiedotusvälineissä oli marraskuun puolen välin tienoilla uutisia siviilipalvelukseen hakeutuvien määrän vähenemisestä - "siviilipalveluksen suosio on hiipumassa", kuten Turun Sanomat otsikoi. Tosiasiassa siviilipalvelukseen hakeutuvien määrän lasku on kuitenkin varsin vähäistä verrattuna aikaisemmin 1990-luvulla tapahtuneeseen voimakkaaseen lisääntymiseen.

Totaalikieltäytyjien määrä kasvussa

Muutenkin kasvusuunnassa ollut totaalikieltäytyjien määrä tuntuisi kuluneen syksyn aikana kääntyneen erittäin voimakkaaseen nousuun. Aseistakieltäytyjäliiton toimistoon on tullut totaalikieltäytymisilmoituksia tai yhteydenottoja sitä harkitsevilta henkilöiltä lähes päivittäin. Koska oikeusprosessi kieltäytymisestä vankeustuomion alkamiseen kestää nopeimmillaankin puolisen vuotta, ei voimakas kasvu näy vielä oikeudenkäyntien tai tuomiotaan istumassa olevien totaalien määrässä - viimeisimmät tiedot ovat lokakuun alusta, jolloin linnassa istui neljä siviilipalvelusrikoksesta tuomittua.

Liittokokous Turussa 31.10.1998

Aseistakieltäytyjäliiton sääntömääräinen syysliittokokous järjestettiin tänä vuonna Turussa. Tilaisuuden aluksi paikalle ystävällisesti lupautunut turkulainen kansanedustaja Marjaana Koskinen kertoi siviilipalveluslain tämän (tain sen) hetkisestä tilanteesta Arkadianmäellä. Alustuksen ja sen perusteella käydyn keskustelun jälkeen siirryttiin varsinaisen kokousohjelman pariin ravintola Teinin kabinettiin. Alla on lueteltu muutamia tärkeimpiä päätöksiä:

Yhdistele sisältöä