"Suomeen ei tarvita narrin oikeutta"

Järkyttävää ja irvokasta oikeuden pilkkaa, kansalaisten perusoikeuksien raakaa tallaamista: asevelvollisten tutkijalautakunnan perusrutiini, toiminta ja menettelytavat.

Asevelvollisten tutkijalautakunta voi mitään perusteluja esittämättä, 15 minuutin farssinomaisen pikakuulustelun jälkeen käytännössä tuomita Suomen kansalaisen yhdeksäksi kuukaudeksi vankilaan.

Tutkijalautakunta voi tämän tehdä ja on sen jo tehnyt. Pertti Haaparanta on istunut kuusi viikkoa vankilassa, ja jokainen päivä niistä täydellisen syyttömänä. Minä olen nähnyt tämän aseistakieltäytyjän kieltäytymislausunnon, ja se oli upea, ryhdikäs ja vakuuttava paperi. Mutta mies istuu vankilassa siksi, että riittävää vakaumista ei muka ole.

Haaparanta on yksi monista, sillä asevelvollisten tutkijalautakunta voi niin käytännössä tuomita Suomen kansalaisia vankilaan perustein, jotka vain se itse tietää - jos tietää.

Painotan tässä Suomen kansalaisuutta, joka ei ole naurun asia. Yksilön oikeusturva ja kansalaisten oikeudet ovat sivistysvaltion ehdotonta peruskalliota, jolla koko demokratia lepää.

Aseistakieltäytyjien kohtelu on Suomessa kärjistynyt räikeästi yleisen oikeustajun vastaiseksi. Yhtä törkeää yksilön oikeusturvan tallaamista en lähihistoriastamme tunne.

Mutta Suomen kaltaisella erittäin kehittyneellä demokratialla täytyy olla varaa kaventamattomiin ihmisoikeuksiin. Aseistakieltäytyjien mielivaltaiset vankilatuomiot eivät sivistysvaltioon kuulu.

Juuri sanottu on täysin riippumatonta arvosta, joka Suomen puolustusvoimille asetetaan. Suomen kansalaisia ei tule eikä saa tuomita vankilaan esim. sillä perusteella, että puolustusvoimat ovat huolestuneet rauhanliikkeestä. Siviilipalveluun pyrkivien asevelvollisten kohteleminen on oikeudellinen eikä puolustuspoliittinen asia.

Suomen puolustusvoimilla ei ole Suomen oikeuskäytäntöön auktoriteetin sananvaltaa. Oikeus ei kuulu millekkään erityisryhmälle. Se kuuluu Suomen kansalle, ja sen tulee koskea jokaista Suomen kansalaista.

Nyt käynnistetty yllytyskampanja kiinnittyy tilanteeseen, jossa eri kansalaisryhmien vetoomuksista huolimatta viranomaiset eivät ole tehneet mitään jo tapahtuneiden oikeusmurhien korjaamiseksi. Koneisto pyörii ennallaan, muuttumattomana koko ajan. Ja Suomen kansalaisia marssitetaan vankilaan.

Suomeen ei tarvita narrin oikeutta - ei vaikka se olisi miten sotilaspoliittisesti perusteltua. Nyt käynnistetty kampanja on kehotus olla noudattamatta viranomaisten käskyä tilanteessa, jossa oikeus on vääristetty irvikuvakseen. Laki on oikeutta eikä kirjainta: tässä asiassa moraalinen oikeus on niiden, jotka kirjain sulkee vankilaan.

Esa Saarinen