Kirje sivareille 8.4.2008

- Tämä kirje on osoitettu palveluspaikassanne tällä hetkellä palveleville siviilipalvelusmiehille. Mikäli tämän avaa joku muu, muistutamme, että viestinnän vapaus ja kirjesalaisuus on turvattu ja niiden rikkominen sanktioitu Suomen lainsäädännössä. -

- Aseistakieltäytyjäliitto ry (AKL) on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka toimii aseistakieltäytyjien (siviilipalvelusmiehet, totaalikieltäytyjät, reservinkieltäytyjät)informaatio-, palvelu- ja edunvalvontajärjestönä sekä yleisenä antimilitaristisena rauhanjärjestönä. -

- Mikäli palveluspaikallasi on muitakin sivareita, toivoisimme sinun kopioivan kirjeen heille. Kiitos! -

Moi,

uusi siviilipalveluslaki astui voimaan vuoden vaihteessa. Laki onkokonaisuudessaan parannus aikaisempaan verrattuna, vaikkakin toki täysin riittämätön. Uuden lain aikanakin aseistakieltäytyjien toiminta siviilipalveluksen kehittämisen ja sivareiden oikeuksien parantamisen puolesta jatkuu aktiivisena. Tällä hetkellä meillä on ainakin seuraavaa kerrottavaa:

* Syrjinnän vastainen kampanja!

Aseistakieltäytyjäliitto on kampanjoinut jo parin vuoden ajan siviilipalvelusmiehiin työelämässä ja muualla yhteiskunnassa kohdistuvan syrjinnän kitkemiseksi. Yhdenvertaisuuslaissa tai muualla lainsäädännössä kiellettyä syrjintää saattavat olla mm. seuraavat:

- työpaikkailmoituksessa edellytetään armeijan käymistä,

- työpaikkahakemuksessa kysytään asevelvollisuuden suorittamiseen liittyviä tietoja,

- työnhakija asetetaan epäedullisempaan asemaan työntekijää valittaessa sen johdosta, ettei ole käynyt armeijaa,

- pääsy- tai matkalipuissa myönnetään alennuksia varusmiehille, muttei siviilipalvelusmiehille.

Jos olet törmännyt tällaiseen, ota yhteyttä Aseistakieltäytyjäliittoon, niin voimme ryhtyä yhdessä toimenpiteisiin! Tähän mennessä olemme puuttuneet lähes 200 mahdolliseen syrjintätapaukseen, ja lähes poikkeuksetta tuloksellisesti. Keinoina ovat olleet mm. yhteydenotot syrjintäkiellon toteutumisesta vastaaviin viranomaisiin tai suoraan syrjinnästä epäiltyihin yrityksiin.

* 33 vrk:n kieltäytymiskampanja!

Uusi 33 vrk lyhyempi siviilipalvelusaika ei lakiin kirjoitettujen kummallisten siirtymäsäännösten takia koske niitä, jotka ovat aloittaneet palveluksensa ennen 1.1.2008. Asiaan ei yrityksistämme huolimatta saatu parannusta viime vuonna lainvalmistelun tai eduskuntakäsittelyn aikana, joten on syntynyt ajatus 33 vrk:n kieltäytymiskampanjasta ongelman korjaamiseksi. Myös uusi palvelusaika on rangaistuksenluontoinen, mutta riittämättömänkin parannuksen tulee sentään koskea kaikkia.

Kampanja toimisi niin, että 395 vrk:n palvelusaikaa suorittava sivari ilmoittaisi kieltäytyvänsä 362 vrk:n jälkeen. Uuden siviilipalveluslain mukaan tästä seuraisi syyte siviilipalveluksesta kieltäytymisestä ja 16 vrk:n vankeusrangaistus. Lähtökohtaisesti tuomioistuinten tulisi kuitenkin soveltaa uutta, lievempää lakia, jolloin tuomiota ei voida antaa: uuden siviilipalveluslain mukaan 362 vrk:a palvelleet ovat jo suorittaneet palvelusvelvollisuutensa, eikä heitä silloin voisi tuomita vankeuteen kieltäytymisen johdosta. Mikäli tuomiota ei langeteta, siviilipalveluskeskus olisi lain mukaan velvollinen kutsumaan palveluksen keskeyttäjät uudelleen sivariin suorittamaan jäljellä olevat 33 vrk. Siitä kieltäytyminen johtaisi uuteen oikeudenkäyntiin ja mitä ilmeisimmin uuteen tuomitsematta jättämiseen. Lopputulos olisi siis farssi, joka mitä todennäköisimmin saisi viranomaiset oivaltamaan, että siirtymäsäännökset on syytä korjata ja uusi palvelusaika ulottaa koskemaan kaikkia, joiden sivari on vielä kesken.

Vuoden 2008 aikana on jo tuomittu useita viime vuonna ennen palveluksen alkua tai sen alkuvaiheissa kieltäytynyttä aseistakieltäytyjää. Kaikissa Aseistakieltäytyjäliiton tuntemissa tapauksissa asiaa käsitellyt tuomioistuin on langettanut tuomion lievemmän lain mukaan. Kaikki tuomioistuimet eivät välttämättä tulkitse asiaa samalla tavalla ja alkuvuonna käräjäoikeudessa käsitellyistä tapauksista on valitettu hovioikeuteen, mutta tähänastisen tuomitsemiskäytännön perusteella viimeisten 33 vrk:n aikana kieltäytyminen todellakin johtaisi tuomitsematta jättämiseen.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan kampanjaan ja keskeyttämään palvelukseksi uuden lain mukaisen palvelusajan tultua täyteen, ota yhteyttä Aseistakieltäytyjäliittoon! AKL tarjoaa kaikille palveluksensa keskeyttäville asiantuntevaa oikeusapua ja on valmis muutenkin organisoimaan kampanjaa.

*Liity sivari-listalle!

Aseistakieltäytyjäliiton ylläpitämä sivari-lista on sähköpostilista, jolla käsitellään siviilipalvelukseen liittyviä asioita. Lista on meille ylivoimaisesti käytännöllisin tapa tiedottaa sivareille omasta siviilipalvelukseen liittyvästä toiminnastamme, käynnissä olevista muutoshankkeista yms, joten toivoisimme että mahdollisimman moni palveluksessa oleva sivari liittyisi sille. Listalla on tällä hetkellä yli 1000 tilaajaa ja sillä liikkuvien viestien määrä kohtuullinen (keskimäärin noin 2-3 viestiä viikossa, joskus voi olla enemmän joskus vähemmän). Lista on moderoitu, joten asiattomuudet eivät sille pääse.

Listalle liittyminen onnistuu lähettämällä tyhjä viesti osoitteeseen sivari-lista-subscribe@akl-web.fi. Viesti tulee lähettää siitä osoitteesta, jolla haluat listalle liittyä. Tämän jälkeen saat listapalvelimelta automaattisen vastausviestin, johon sinun tulee vastata replynä. Vastattuasi oletkin sitten listalla. Listalle tarkoitetut viestit lähetetään osoitteeseen sivari-lista[at]akl-web.fi.

Jos haluat seurata tai osallistua toimintaamme laajemmin, voit liittyä järjestön yleiselle sähköpostilistalle (akl-lista). Sille liittyminen onnistuu samalla tavalla kuin sivari-listallakin, tosin tyhjä tilausviesti tulee lähettää osoitteeseen akl-lista-subscribe@akl-web.fi. Listalle tarkoitetut viestit lähetetään osoitteeseen akl-lista[at]akl-web.fi.

Lisätietoja listoille liittymisestä ja niiltä eroamisesta löytyy www-sivustoltamme.

* Oikeusapua AKL:sta!

Aseistakieltäytyjäliitto tarjoaa ilmaista neuvontaa aseistakieltäytyjien juridisissa ongelmissa ja järjestää oikeusapua oikeudenkäynteihin totaalikieltäytyjille ja muille tarvitseville. Oikeudellista apua voit tarvita, jos sinusta on tehty rikosilmoitus siviilipalvelusrikoksesta tai asevelvollisuudesta/siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Lykkäykset, lomat, palveluskelpoisuusasiat tai kurinpitokysymykset voivat aiheuttaa avun tarvetta. Palveluspaikkojen laiminlyönnit aiheuttavat usein kyselyjä ja toimenpiteitä. Liiton lakiasiainsihteeri Juha Keltti on tavoitettavissa sähköpostiosoitteesta juha.keltti[at]akl-web.fi ja numerosta 040-5638731. Ota ajoissa yhteyttä ongelmien ilmetessä tai oikeudenkäynnin lähestyessä!

* Liity Aseistakieltäytyjäliittoon!

Kuten muutkin järjestöt, Aseistakieltäytyjäliitto tarvitsee jäseniä voidakseen ylläpitää ja kehittää toimintaansa. Palveluksessa olevien siviilipalvelusmiesten jäsenmaksu on mitoitettu sivarien tulojen mukaan, sillä se on vain 5 euroa. Jäsenmaksun voi maksaa tilillemme SAMPO PANKKI 800017-750541.

Jäsenenä voit osallistua päätösvaltaisena järjestömme yleisiin kokouksiin, saat uudistetun Sivari&Totaali-lehden ja jäsenkirjeet kotiisi sekä saat alennusta AKL:n järjestämistä matkosta ja myyntituotteista. Luettelo tuotteistamme löytyy tästä.

* Antimilitaristista viihdettä – lähde halvalla Roskildeen!

Aatteellisen toiminnan ja edunvalvonnan lisäksi AKL järjestää myös korkealuokkaista huvitusta jäsenilleen ja muille ystävilleen. Perinteinen antimilitaristinen yhteismatka Roskilden rockfestivaaleille järjestetään tänä vuonna jo kymmenennen kerran. Aikaisempaan tapaan luvassa hyvä bussi, hyttipaikat laivalla, viihtyisä tunnelma ja reilusti aikaa vietettäväksi vaikkapa Kööpenhaminan kaupungissa ja festarien leirintäalueen meiningeissä – sekä tietysti Pohjois-Euroopan suurimmat rockjuhlat, joiden tasokasta ja monipuolista esiintyjäkaartia voi katsastaa täältä. Matkaan lähdetään sunnuntai-iltapäivällä 29.6. ja takaisin Suomeen palataan tiistai-iltana 8.7. Reissun hinta on vain 130 €, AKL:n jäsenille 120 € (ei sisällä festarilippua). Lähtö Helsingistä tai Turusta. Ilmoittautumiset ja tiedustelut toimisto@akl-web.fi tai 044-276 8080.

Huvipuolelta luvassa on lähiaikoina myös bussimatka Helsingistä Ilosaarirockiin Joensuuhun heinäkuussa sekä pari konserttia Rauhanasemalla (26.4. ja 6.6. 7.6.). Näistä lisätietoja myöhemmin mm. www-sivujemme ja sähköpostilistojemme kautta.

ystävällisin terveisin:

 

Kaj Raninen, järjestösihteeri
Aseistakieltäytyjäliitto ry

Miira Rauhamäki
tiedottaja & Sivari&Totaali-lehden päätoimittaja
Aseistakieltäytyjäliitto ry